Farooq Sulehria

Texter av den pakistanske socialisten Farooq Sulehria

Politiska islams uppkomst. Artikelserie från 2003.

Konspirationsteorier- en modern religion. Artikel från 2009.

Tre resonemang om det politiska islam i Mellanöstern. Artikel från 2011 som analyserar det politiska islam (fundamentalismen) i arabvärlden.

Demokrati och islamism i Indonesien. Sulehria recenserar The Politics of Sharia’s Law: Islamist Activists and the State in Democratizing Indonesia av Michael Buehler. Tidigare publicerad i Internationalen.

Den islamiska fundamentalismens rötter. Ur Tidsignal nr 7 (specialnummer om Vänstern och islam).

Islamister är varken anti-imperialister eller fascister. Vissa beskriver islamister som anti-imperialister. Andra kallar dem islamistiska fascister. Båda benämningarna är felaktiga menar Sulehria.

Krig mellan Indien och Pakistan undveks på grund av att fallskärm hamnade fel. Efter en attack av en självmordsbombare i Kashmir i februari (2019) ökade spänningarna mellan Indien och Pakistan. Efter ett indiskt flygangrepp var det nära till ett storskaligt krig. Denna artikel analyserar varför kriget inte bröt ut. Tidigare publicerad i Internationalen.

Afghanistans folk övergivet och förrått ännu en gång. Artikel om talibanernas seger i Afghanistan 2021. Tidigare publicerad i Internationalen.

SVT:s orientalism är livsfarlig för Afghanistan. Kommentar till ett reportage om talibanernas seger i Afghanistan i SVT. Tidigare publicerad i Internationalen.Huvudmeny