USA

Texter om USA. Fler ämnen i undermenyer till vänster.

Krig i Paterson, av John Reed. Författaren till klassikern "Tio dagar som skakade världen" rapporterar från en mycket hård strejk i USA 1913.

Det amerikanska folkets historia, av Leo Huberman. En "klassisk" historik utifrån en marxistisk grundsyn.

Amerikansk stalinism och antistalinism, av James P Cannon. Artikel från 1947, då "kalla kriget" började ta form och då, särskilt i USA, det politiska klimatet hårdnade för socialistiska strömningar.

Lincoln och den andra amerikanska revolutionen, av Per Leander. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln mördades för 150 år sedan (1865).

Clara Lemlich - ledare av “De 20 tusens uppror”. En berättelse ur USA:s klasskampshistoria, av John Andersson. Om en kvinnlig revolutionär som organiserade arbetare och stod i ledningen för strejker redan i början av 1900-talet och fortsatte på den vägen i resten av sitt liv.

Sidney Rittenberg – en amerikansk maoist, av Martin Fahlgren. Rittenberg deltog som aktivist i den kinesiska kulturrevolutionen och det ledde till att han hamnade i fängelse och släpptes på fri fot först efter Maos död.

Vietnamrörelsen i USA. Om den amerikanska vietnamrörelsen. Bl a en artikel ur tidskriften Kommentar.

Makteliten, av C W Mills. Klassisk studie av den amerikanska "makteliten". På engelska har den kommit ut i många upplagor, den senaste år 2000.

USA är ingen rättsstat. Artikel ur den svenskspråkiga finländska tidskriften Ny Tid.

Det sista vita valet? av Mike Davis. Artikel ur New Left Review som analyserar det amerikanska presidentvalet 2012 och det republikanska partiets högerutveckling.

”Bernie Sanders säger att Hillary Clinton själv måste göra sig förtjänt av hans anhängares röster", av Feliks Garcia. Artikel ur den brittiska tidningen "Independent", 26 april 2016.

Vad är den verkliga orsaken till bränderna i Kalifornien?, av Phil Hearse. Artikel om bakgrunden till bränderna i Kalifornien hösten 2018, och varför de blir allt vanligare. Tidigare publicerad i Internationalen.

USA – att bygga en ”Grön New Deal”, av Matt Huber. Om hur lärdomar från 30-talets "New Deal" kan appliceras på dagens tal om "Grön New Deal". Tidigare publicerad i Internationalen.

"Det finns anledning till optimism”. Intervju med Noam Chomsky, ur tidskriften Catalyst, våren 2019. Om yttersta högerns framväxt i världen, är det fascism? Håller det på att vända i USA?

Eliterna utkämpar ett brutalt klasskrig – hela tiden. Intervju med den amerikanske radikale socialisten Noam Chomsky i Jacobin, juni 2021.

Tack ska du ha, Bernie Sanders, av Ronan Burtenshaw. Artikel ur den radikala amerikanska tidskriften Jacobin magazine. Sanders' primärvalskampanj 2020 har betydelse långt utöver bara själva kampanjen, menar författaren.

Styrkan hos enhetsfrontsaktioner kontra anarkistiska anspråk. Utdrag ur förslag till politisk resolution 2020 för Socialist Action (USA). Menar att minoritetsaktioner missar och motverkar sitt syfte och att vägen framåt istället går via enade massaktioner.

USA: Det demokratiska partiet, hotet från fascismen och den socialistiska framtiden, av Paul Le Blanc. Artikel från den australiensiska vänsterwebbplatsen Links om utvecklingen i USA inför presidentvalet 2020.

Stormningen av Kapitolium, av David Sirota. Artikel ur Jacobin till ettårsdagen av stormningen av Kapitolium i Washington, 6 januari 2021.

Lärdomar från Svarta pantrarnas historia och kamp, av John Peterson. Black Panther Party, som verkade för afroamerikaners rättigheter, var som starkast kring 1970. Utsattes för hård repression och försvagades avsevärt under åren 1971-74, men upplöstes först 1982.

SVART HISTORIA: Slaveri – rekonstruktion – återförslavning. Introduktion till en bok av Peter Widén om rasismens långvariga historia i USA.

”En bro för mycket” – NATO efter muren, av Fred Kaplan.Redogör för hur NATO:s utvidgning österut gick till. Fyller igen flera kunskapsluckor och ger en mer nyanserad bild av vad som skett.

Iron Musk, av Marco D'Eramo. Under de senaste månaderna (2022) har värdet på kryptovalutor rasat. En av förespråkarna för dessa valutor är Teslas ägare Elon Musk. Artikel ur Sidecar.

Amerikansk försvagning?, av Marco D'Eramo. Artikel ur New Left Review. Med jämna mellanrum hävdas att USA-imperialismen är på nedgång. Stämmer det? Artikeln analyserar frågan. Publicerad i Arkiv. Tidskrift för samhällsananys nr 17, sommar 2024.

Olja och amerikansk geopolitik i Mellanöstern, av Madawi Al-Rasheed. Artikel ur Catalyst om de långvariga relationerna mellan Saudiarabien och USA, som givetvis har med olja att göra.

Ewout van den Berg recenserar boken Amiable with Big Teeth. En roman som ger en inträngande bild av livet i Harlem i New York och de förödande konsekvenser som stalinismen fick för afroamerikanernas frigörelsekamp.

Vänsterpress om Svart historia – Slaveri – rekonstruktion – återförslavning av Peter Widén. Recensioner, utdrag m m. Boken handlar om rasismens historiska rötter i USA.

Vänsterpress om Teamsters i USA – november 2021. Den amerikanska fackliga organisationen Teamsters har radikala traditioner, men har länge styrts av en korrumperad ledning. Nu verkar det som om Teamsters håller på att vakna till nytt liv.

Anti-imperialism innebär stöd till det ukrainska folkets kamp för nationell befrielse, av H Hawkins och F Fuentes. Om den amerikanska vänstern och det i september 2022 bildade Solidaritetsnätverket med Ukraina.

Nord Stream-explosionerna – Mycket talar mot Seymour Hersh, av Simon Pirani. Artikelförfattaren är en brittisk författare, historiker och energiforskare, som ofta medverkar i nyhetswebbplatsen openDemocracy och har skrivit flera viktiga böcker.

Silicon Valley Banks kollaps , av Branko Marcetic. Artikel ur Jacobin om bankkollapserna i USA. Även publicerad i Internationalen.

”Situationen i världen är ett nytt kallt krig”. Intervju med Gilbert Achcar i samband med publiceringen av hans nya bok, The New Cold War: The United States, Russia, and China from Kosovo to Ukraine.

Silicon Valley Bank och den finansiella oron, av Ramaa Vasudevan. Bankkollapserna i mars i år är ett tecken på djupare systemproblem i dagens finanskapitalism, menar denna artikel från den amerikanska tidskriften Catalyst.

Ras och klasspolitik, av Zine Magubane. Recension av boken Not So Black and White, som diskutera frågan om ras och klass, fr a i USA. Kritiserar identitetspolitiken som författaren menar är skadlig för vänstern.

Fulton County jagar Donald Trump, men låter samtidigt tusentals tyna bort i fängelse, av Rick Zickgraf. Artikel om åtalet mot den f.d. amerikanska presidenten, och hur det drabbar andra häktade i countyt. Tidigare publicerad i Internationalen.

Underkategorier