USA

Texter om USA, speciellt den amerikanska marxismen och arbetarrörelsen.

Krig i Paterson, av John Reed. Författaren till klassikern "Tio dagar som skakade världen" rapporterar från en mycket hård strejk i USA 1913.

Med Gene Debs på nationaldagen, av John Reed. Om den amerikanske socialistiske pionjären.

Redogörelse för Amerikas Förenade Kommunistiska partis verksamhet. Ur tidskriften "Kommunistiska Internationalen" nr 4 1921.

Det amerikanska folkets historia, av Leo Huberman. En "klassisk" historik utifrån en marxistisk grundsyn.

Röda teamsters, av Bryan D Palmer. På 1930-talet fanns en stridbar arbetarrörelse i USA. En arbetargrupp som gick i spetsen för denna rörelse var de radikala teamsters i Minneapolis.

Socialism inför rätta, av James P Cannon. Om den s k "Upprorsrättegången" mot de amerikanska trotskisterna 1941.

Amerikansk stalinism och antistalinism, av James P Cannon. Artikel från 1947, då "kalla kriget" började ta form och då, särskilt i USA, det politiska klimatet hårdnade för socialistiska strömningar.

Sidney Rittenberg – en amerikansk maoist, av Martin Fahlgren. Rittenberg deltog som aktivist i den kinesiska kulturrevolutionen och det ledde till att han hamnade i fängelse och släpptes på fri fot först efter Maos död.

Vietnamrörelsen i USA. Om den amerikanska vietnamrörelsen. Bl a en artikel ur tidskriften Kommentar.

Malcolm X talar. Tal, intervjuer m m med den svarte amerikanske befrielsekämpen och revolutionären Malcolm X.

Malcolm X och den svarta rörelsens historia. Artikel av Anders Hagström om den svarte amerikanske revolutionären Malcolm X.

Den revolutionära organisationen, av Farrel Dobbs. Tre föreläsningar hållna 1970.

Den amerikanska arbetarklassen, av Mike Davis. Om framväxten av arbetarklassen i USA. Diskuterar bl a problemet varför det aldrig uppstod något stort arbetarparti i USA.

Varför finns inget socialdemokratiskt parti i USA?, av Max Van Lingen. I USA dominerar som bekant 2 borgerliga partier, demokrater och republikaner. Varför har det aldrig uppstått något arbetarparti med större anslutning, som i stort sett alla länder i Europa?

USA är ingen rättsstat. Artikel ur den svenskpråkiga finländska tidskriften Ny Tid.

Det sista vita valet? av Mike Davis. Artikel ur New Left Review som analyserar det amerikanska presidentvalet 2012 och det republikanska partiets högerutveckling.

Lincoln och den andra amerikanska revolutionen, av Per Leander. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln mördades för 150 år sedan (1865).

Donald Trump var oundviklig, av Guus Valk. Om orsakerna till Donald Trumps spektakulära framgångar.

”Bernie Sanders säger att Hillary Clinton själv måste göra sig förtjänt av hans anhängares röster", av Feliks Garcia. Artikel ur den brittiska tidningen "Independent", 26 april 2016.

Inte revolution – ännu, av Mike Davis. Artikel ur Jacobin Magazine, november 2016, som analyserar Trumps valseger och vad den kan innebära.

Att lyssna på Trump, av Christian Parenti. Artikel ur Jacobin Magazine, november 2016, som analyserar Trumps tal under valkampanjen. "Väljarna tog honom på allvar men inte bokstavligen.".

Trumpismens uppkomst, av Barry Sheppard. Artikel från den australiensiska webbplatsen Links, 6 januari 2017.

Donald Trump kan inte bekämpas med liberal nostalgi, av Stephen Maher. Tillbakablickande populism kan inte lösa USA:s problem. Det krävs i stället en djärv framtidsvision.

Trumps ”muslimförbud” leder bara till fler terroristdåd, av Patrick Cockburn. Artikel från 30/1 2017.

Vad är den verkliga orsaken till bränderna i Kalifornien?, av Phil Hearse. Artikel om bakgrunden till bränderna i Kalifornien hösten 2018, och varför de blir allt vanligare. Tidigare publicerad i Internationalen.

Vad är trumpismen? av Barry Sheppard. Artikel från Links, december 2018. Kan Trumps regim verkligen kallas "fascistisk" eller finns bättre definitioner?

USA – att bygga en ”Grön New Deal”, av Matt Huber. Om hur lärdomar från 30-talets "New Deal" kan appliceras på dagens tal om "Grön New Deal". Tidigare publicerad i Internationalen.

Hur George H W Bush röjde vägen för trumpismen, av Branko Marcetic. Nekrolog över Bush den äldre. Tidigare publicerad i Internationalen.

En plan för socialistisk seger i USA, av Peter Gowan. Denna artikel (från amerikanska tidskriften Jacobin) är ett debattinlägg om strategin och taktiken för en socialistisk rörelse i USA.

Ewout van den Berg recenserar boken Amiable with Big Teeth. En roman som ger en inträngande bild av livet i Harlem i New York och de förödande konsekvenser som stalinismen fick för afroamerikanernas frigörelsekamp.

Principer och taktik: socialister som använder Demokratiska partiets valsedlar. Diskussion mellan främst Paul Le Blanc och Rob Lyons om vilken taktik som ska användas mot de kandidater i Demokratiska partiet i USA som kallar sig socialister (fr a Bernie Sanders).

"Det finns anledning till optimism”. Intervju med Noam Chomsky, ur tidskriften Catalyst, våren 2019. Om yttersta högerns framväxt i världen, är det fascism? Håller det på att vända i USA?

Vilken väg till socialismen? Samtal om revolutionär strategi. Redigerad utskrift av en debatt mellan Eric Blanc och Charlie Post som hölls i New York i våras (2019).


Vänsterpress om Kuba/USA – december 2014. Historiska händelser: Diplomatiska förbindelser upprättas mellan Kuba och USA. Kubaner frisläppta ur amerikanskt fängelse.

Vänsterpress om Kuba/USA – januari 2015. Om Kuba och dess relationer till USA efter att Washington och Havanna kommit överens om att återuppta diplomatiska förbindelser.

Vänsterpress om de första primärvalen i USA 2016. Artiklarna handlar främst om framgångarna för Bernie Sanders, en med amerikanska mått mätt radikal socialist.

Vänsterpress om primärvalen i USA – mars 2016. Framgångarna för högerpopulisten Donald Trump och socialisten Bernie Sanders fortsätter att skaka om etablissemanget i USA.

Vänsterpress om primärvalen i USA – slutet av mars 2016. Bernie Sanders fortsätter att överraska - vann de senaste primärvalen med skrällsiffror.

Vänsterpress om primärvalen i USA – början av april 2016. Bernie Sanders fortsätter att överraska i primärvalen. Knappar in på Clintons försrpång.

Vänsterpress om primärvalen i USA – slutet av april 2016. New York: Trump och Clinton stärker sin ställning, men Bernie Sanders kampanj fortsätter att mobilisera stora massor.

Vänsterpress om primärvalen i USA – maj 2016. Republikanerna: Trump har segrat. Demokraterna: Kampen mellan Clinton och Sanders är inte avgjord än.

Vänsterpress om primärvalen i USA – juni 2016. Primärvalssäsongen närmar sig slutet och det mesta tyder på att huvudkombattanterna kom mer att bli Clinton och Trump, men det återstår fortfarande en del frågetecken.

Vänsterpress om presidentvalet i USA – augusti 2016. Clinton mot Trump. Om inte något oförutsett som skakar om USA inträffar, så kommer någon av de två bli USA:s nästa president. Så vad står de egentligen för? Och vilka alternativ finns?

Vänsterpress om presidentvalet i USA – november 2016. Artikelsamling med kommentarer och analyser.

Vänsterpress om presidentvalet i USA – mitten av november 2016. Kommentarer och analyser av det amerikanska presidentvalet.

Vänsterpress om Trumps första tid som USA-president.

Vänsterpress om amerikanska missilattacken på Syrien – april 2017. Artiklar ur svensk vänsterpress. Även referenser till internationell vänsterpress.

Vänsterpress om president Trumps äventyrligheter – maj 2017. Bland annat om Trumps rundresa i Mellanöstern.

Vänsterpress om mellanårsvalet i USA hösten 2018. Demokraterna vann majoritet representanthuset, men republikanerna behöll makten i senaten. Vad betyder detta i praktiken? Och vilka andra förändringar kan noteras?

Vänsterpress om USA – slutet av september 2019. Det fortsätter att storma kring Trump och i hans kölvatten växer högerextremismen. Men även vänstern växer som aldrig förr.

Underkategorier