USA

Texter om USA. Fler ämnen i undermenyer till vänster.

Krig i Paterson, av John Reed. Författaren till klassikern "Tio dagar som skakade världen" rapporterar från en mycket hård strejk i USA 1913.

Det amerikanska folkets historia, av Leo Huberman. En "klassisk" historik utifrån en marxistisk grundsyn.

Amerikansk stalinism och antistalinism, av James P Cannon. Artikel från 1947, då "kalla kriget" började ta form och då, särskilt i USA, det politiska klimatet hårdnade för socialistiska strömningar.

Sidney Rittenberg – en amerikansk maoist, av Martin Fahlgren. Rittenberg deltog som aktivist i den kinesiska kulturrevolutionen och det ledde till att han hamnade i fängelse och släpptes på fri fot först efter Maos död.

Vietnamrörelsen i USA. Om den amerikanska vietnamrörelsen. Bl a en artikel ur tidskriften Kommentar.

Makteliten, av C W Mills. Klassisk studie av den amerikanska "makteliten". På engelska har den kommit ut i många upplagor, den senaste år 2000.

USA är ingen rättsstat. Artikel ur den svenskspråkiga finländska tidskriften Ny Tid.

Det sista vita valet? av Mike Davis. Artikel ur New Left Review som analyserar det amerikanska presidentvalet 2012 och det republikanska partiets högerutveckling.

Lincoln och den andra amerikanska revolutionen, av Per Leander. Den amerikanske presidenten Abraham Lincoln mördades för 150 år sedan (1865).

”Bernie Sanders säger att Hillary Clinton själv måste göra sig förtjänt av hans anhängares röster", av Feliks Garcia. Artikel ur den brittiska tidningen "Independent", 26 april 2016.

Vad är den verkliga orsaken till bränderna i Kalifornien?, av Phil Hearse. Artikel om bakgrunden till bränderna i Kalifornien hösten 2018, och varför de blir allt vanligare. Tidigare publicerad i Internationalen.

USA – att bygga en ”Grön New Deal”, av Matt Huber. Om hur lärdomar från 30-talets "New Deal" kan appliceras på dagens tal om "Grön New Deal". Tidigare publicerad i Internationalen.

"Det finns anledning till optimism”. Intervju med Noam Chomsky, ur tidskriften Catalyst, våren 2019. Om yttersta högerns framväxt i världen, är det fascism? Håller det på att vända i USA?

Eliterna utkämpar ett brutalt klasskrig – hela tiden. Intervju med den amerikanske radikale socialisten Noam Chomsky i Jacobin, juni 2021.

Tack ska du ha, Bernie Sanders, av Ronan Burtenshaw. Artikel ur den radikala amerikanska tidskriften Jacobin magazine. Sanders' primärvalskampanj 2020 har betydelse långt utöver bara själva kampanjen, menar författaren.

Styrkan hos enhetsfrontsaktioner kontra anarkistiska anspråk. Utdrag ur förslag till politisk resolution 2020 för Socialist Action (USA). Menar att minoritetsaktioner missar och motverkar sitt syfte och att vägen framåt istället går via enade massaktioner.

USA: Det demokratiska partiet, hotet från fascismen och den socialistiska framtiden, av Paul Le Blanc. Artikel från den australiensiska vänsterwebbplatsen Links om utvecklingen i USA inför presidentvalet 2020.

Clara Lemlich - ledare av “De 20 tusens uppror”. En berättelse ur USA:s klasskampshistoria, av John Andersson. Om en kvinnlig revolutionär som organiserade arbetare och stod i ledningen för strejker redan i början av 1900-talet och fortsatte på den vägen i resten av sitt liv.

Lärdomar från Svarta pantrarnas historia och kamp, av John Peterson. Black Panther Party, som verkade för afroamerikaners rättigheter, var som starkast kring 1970. Utsattes för hård repression och försvagades avsevärt under åren 1971-74, men upplöstes först 1982.

SVART HISTORIA: Slaveri – rekonstruktion – återförslavning. Introduktion till en bok av Peter Widén om rasismens långvariga historia i USA.

Ewout van den Berg recenserar boken Amiable with Big Teeth. En roman som ger en inträngande bild av livet i Harlem i New York och de förödande konsekvenser som stalinismen fick för afroamerikanernas frigörelsekamp.

Vänsterpress om Svart historia – Slaveri – rekonstruktion – återförslavning av Peter Widén. Recensioner, utdrag m m. Boken handlar om rasismens historiska rötter i USA.

Underkategorier