Stephen Kotkin

Texter av och om Stephen Kotkin

Terror som statskonst. Utdrag ur del 2 av Kotkins omskrivna Stalin-biografi Waiting for Hitler, 1928-41 [ I väntan på Hitler ].

Vad pågick i nr 1:s hjärna. Ur Kotkins Stalin-biografi: Stalin, Vol. II: Waiting for Hitler, 1928-41. Här behandlas bl a 3:e Moskvarättegången. Men Kotkin försöker även analysera hur Stalin tänkte när han utlöste terrorn.

Från en klippbrant. Ur Kotkins Stalin-biografi om åren 1936-37. Handlar om den stora terrorn och Sovjets utrikespolitik, främst gäller det inbördeskriget i Spanien, men även Kina.

David Remnick och Stephen Kotkin: Despotens svaghet. Stalinkännaren Stephen Kotkin diskuterar Putin, Ryssland och Väst mot bakgrund av kriget i Ukraina.

Kalla kriget slutade aldrig - Ukraina, utmaningen från Kina och Västs återuppvaknande. Denne amerikanske historiker, som har Sovjet och Ryssland som sin specialitet (och är välkänd Stalin-biograf), ger sin syn på bakgrunden till Ukraina-kriget.

Hur kriget i Ukraina kommer att sluta. Kotkin, som är berömd för sin Stalin-biografi, anser att det nuvarande kriget är en stor tragedi, där Putin inte bara håller på att förstöra Ukraina, utan även sitt eget land.

Mordet på Nin. Författare till omskriven Stalin-biografi om mordet på en känd revolutionär socialist under spanska inbördeskriget.

Om Stephen Kotkins Stalin-biografi, av Sheila Fitzpatrick. Recensioner av de två första delarna.

Recension av Stephen Kotkins Stalin: Paradoxes of Power 1878-1928, av Fred Williams. Kritisk recension av 1:a delen av Kotkins Stalinbiografi.

Dzjugasjvilis liv, av Tony Wood. Recension av 2 biografier om Stalin, ur New Left Review, nr 95 2015. En av dessa biografier, av S Kotkin, har hyllats av nystalinister och personer med rötterna i den stalinistiska traditionen.