André Gide

Texter av och om André Gide

Resa i Sovjet. 1936 inbjöds Gide till Sovjetunionen. När han kom hem skrev den blivande Nobelpristagaren "Resa i Sovjet" där han redogjorde för sina intryck. Boken blev en chock för okritiska Sovjetvänner.

Den stalinistiska kampanjen mot franske författaren André Gide, av Thomas von Vegesack. Nobelpristagaren André Gide inbjöds till Sovjet, men blev besviken över det han såg och hade modet att efteråt också framföra kritik. Det blev inte populärt i vissa kretsar.

Öppet brev till André Gide, av Victor Serge. Detta brev skrev Serge i maj 1936 med anledning av att Gide tänkte resa till Sovjetunionen dit han blivit inbjuden av Stalin.

G. P. U.-METODER. I slutet av 1937 skrev flera franska författare till spanska regeringen och krävde rättvisa för vänsterpartiet POUM. Detta ledde till ett meningsutbyte med den ryske författaren Ilja Ehrenburg.

André Gide, Trotskij och Sovjetunionen, av Janine Robrieux.  Om den franske författarens relationer till stalinismen, Trotskij och den antistalinistiska vänstern.