Ukraina

Artiklar om utvecklingen i Ukraina

Ukraina, pogromer som västvärlden ignorerade, av Jean-Jacques Marie. Under åren 1918-20 skedde omfattande judepogromer. De nationalistiska styrkor som utförde dessa stod under ledning av Symon Petljura, som numera hyllas som nationalhjälte i Ukraina.

”En massrevolt för demokrati”. Intervju från februari 2014 med Zachar Popovytj, ekonom och medlem i den ukrainska politiska gruppen ”Vänsteroppositionen”.

Krim – varken ”vårt” eller ”ert”. Uttalande (2 mars 2014) från den ryska webbplatsen "OpenLeft", där Fjärde internationalens ryska medlemmar är aktiva.

Maidan 2013: ett motstånd vars dialektik har många dimensioner (en betraktelse från vänster), av Alexander Buzgalin. Artikel från januari 2014, alltså innan de senaste veckornas dramatiska utveckling. Dock intressant som bakgrund till just denna utveckling.

Folkens vår når Europa, av Zbigniew Kowalewski. Artikel om händelserna i Ukraina, som jämförs med den s.k. arabiska våren.

Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.

Riskerna med interventioner. Hur ska det gå med Ukraina?, av Patrick Cockburn. Irak, Afghanistan, Syrien ... Katastrofer blir följden när USA och EU blandar sig i.

Marx’ sista strid: Östra Ukraina, av Vladimir Golstein. Artikel om situationen i Ukraina (från 22/4).

Om attacken mot Fackföreningarnas hus i Odessa. Artikel från 3 maj 2014, från den ukrainska vänsterorganisationen Borotba.

Solidaritetsbegäran mot naziterrorn. Upprop från Borotba den 5/5 2014.

Precis som för alla andra folk i världen är det främsta hotet mot ukrainarna kapitalismen. Intervju med sociologen Volodymyr Istjenko i Kiev, som noga följt de senaste månadernas händelser i Ukraina.

Borotba-uttalande 8/5 2014: Motstånd trots juntans oupphörliga brott. Om massakern i Odessa och förföljelsen av motståndare till Kiev-regeringen m m.

Nationalism och fascism i Ukraina - en historisk överblick, av Konrad Kreft och Clara Weiss. Svoboda och Högersektorn är högerextremistiska organisationer som spelat en viktig roll i Ukraina och t o m tagit plats i regeringen. Denna artikel utreder fascismens historiska rötter i Ukraina.

Fjärde internationalen måste stå upp mot kriget och åtstramningskampanjen mot Ukrainas folk, av Roger Annis och Renfrey Clarke. Skarp kritik av nedanstående resolution. Diskuterar vilka intressen, krafter etc som är inbegripna, hur marxister bör förhålla sig till det hela m m.

Sprickorna i Ukraina. Intervju från juni 2014 med marxisten och sociologen Volodymyr Isjtjenko, som bor i Kiev. Tar upp viktiga frågor angående bakgrunden till och händelserna under de senaste månadernas utveckling i Ukraina.

Några kommentarer till debatten om Ukraina, av Barry Sheppard. Amerikansk revolutionär marxist ger sin syn på Ukraina och den debatt som förs om utvecklingen.

Vilket läger tillhör du? Splittringen i Ukrainafrågan inom den internationella vänstern, av Bob Lyons. Artikelförfattaren diskuterar de olika linjer som finns inom vänstern när det gäller Ukraina. Särskilt skarpt kritiseras Fjärde internationalens hållning.

Om valen i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. Den ukrainska socialistiska organisationen Borotoba kommenterar valen i östra Ukraina i början av november 2014.

Är östra Ukraina på väg att bli en folkrepublik eller en marionettstat?, av Alec Luhn. Om utvecklingen i Ukraina, med särskilt tonvikt vid de omstridda östra delarna.

Ukrainsk ministerpost ger snabbt medborgarskap, av Freddy de Pauw. Om den nya regeringen i Ukraina (tillsatt i december 2014).

Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.

Smutsiga lögner om Vänsterpartiets stöd till ”pro-ryska rebeller”. Sedan förra hösten har vissa tidningar låtit påskina att vissa vänstergrupper i Ryssland och Ukraina skulle vara Putin-styrda. I det sammanhanget har även Vänsterpartiet fått en släng av sleven.

Konflikten i östra Ukraina, av Jakob Sandberg. Med ett kritiskt debattinlägg och svar på detta.

Hoppet i en hopplös situation, av Ilja Budrajtskis. Om behovet av en anti-krigsrörelse i Ryssland mot kriget i Ukraina. Ur Tidsignal nr 12 (2014), temanummer om krig och fred.

Ny president i Ukraina – från Porosjenko till Zelenskij, av Francis Jorissen. Den nye presidenten som valdes i april (2019) saknar egentligen politisk erfarenhet, vilket förmodligen bara gynnade honom: folket ville ha förändring. Men vad står han för och vad vill han åstadkomma?

Vänsterpress om Putilov-skandalen – september 2016. Egor Putilov (pseudonym) har avslöjats som en desinformatör, som spritt lögner om om bl a opposition i Ukraina och Ryssland, fejkat debatter (där han låtsats vara olika personer) m m.

Vänsterpress om Putilov-skandalen – mitten av september 2016. Mer om fallet Egor Putilov.

Dokument: Ukraina: folkliga rörelser och imperialismer. Resolution från Fjärde internationalens byrå, från 7 juni 2014.

Dokument: Folkfrontens manifest för Ukrainas, Novorossijas och Transkarpaternas befrielse. Uttalande som antogs vid antikrigskonferens som hölls i Jalta, Krim 6-7 juli 2014.