Holland

Texter om utvecklingen i Holland (Nederländerna).

Min cigarett, min öl, sen är det slut! Den nederländske folksångaren André Hazes 1951 - 2004. Av Per-Erik Wentus.

Sanningen om Pim Fortuyn och varför han är så älskad i svenska massmedia, av Per-Erik Wentus.

Holländska vänstern ignorerar rasismen, av Gregor Flakierskii och Aron Etzler. Det finns olika idéer om hur man ska handskas med partier av SD:s typ. Denna artikel redovisar hur man ser på saken i Nederländerna.

Holland kan få vänsterstyre, av Lennart Kjörling. I Nederländerna hålls nästa vecka parlamentsval, där enligt opinionsundersökningar ett parti som är vänster om socialdemokratin bli största parti. Detta är något som bör uppmärksammas.

Holländarna vänder sig till den radikala vänstern när de europeiska drömmarna blivit bittra, av Julian Coman. Om det stundande valet i Nederländerna (september 2012).

Varför rösta på Socialistische Partij, av Max van Lingen. Om valet 12 september 2012 i Nederländerna.

Uppåt och uppåt för holländska Socialistpartiet: nya perspektiv för socialismen eller en naiv, hipp vänsterparlamentarism, av Will Wroth. Artikel från den australiensiska vänstertidskriften Links International.

Den nederländska statsministerns utpressningshot, av Peyman Jafari. Borgarna försöker skrämma väljarna med att en valseger för SP skulle resultera i kapitalflykt och kris.

Den felande länken i Europas vänster, av Aron Etzler. Om det nederländska Socialistiska Partiets tidiga historia, hur det bildades och växte till.

SP inför valet i Nederländerna - “I en regering endast om vi kan förändra något". Intervju med SP-kandidaten Leo de Klejin.

Den nederländska arbetsmarknadsmodellen, av Angela Etema. Den nederländska arbetsmarknaden skiljer sig en del från den svenska.

Baksmälla istället för jordbävning, av Alex de Jong. SP fick inte alls det antal röster man hoppats på i valet 12 september 2012. Denna artikel försöker förklara varför.

Högern segrar när socialistiska illusioner krossas. Ännu en artikel, ur International Viewpoint, om valresultatet 12 september 2012.

Ordning härskar i Haag, av Daniel Finn. Artikel från New Left Review som analyserar Socialistpartiets resultat vid valet i Nederländerna i september 2012.

Nederländska Socialistpartiet – från sekt till massparti, av Alex de Jong. Artikel om det nederländska Socialistpartiet framväxt till tredje största parti under de senaste decennierna, och vad det inneburit för dess ideologiska utveckling.

Varför det nederländska socialistpartiet är i kris, av Alex de Jong. Artikel från januari 2021 (alltså innan valen) om det nederländska SP:s problem under de senaste åren. Tidigare publicerad i Internationalen.