Storbritannien

Texter om Storbritannien

Öppen svarsskrivelse från Kominterns exekutivkommitté på Englands oavhängiga arbetarpartis (I.L.P.) frågor. 1920 förde brittiska partiet ILP diskussioner om man skulle ansluta sig till Kommunistiska internationalen och ställde därför ett antal frågor. (Ur "Kommunistiska Internationalen" nr 1).

Till Englands gruvarbetare och revolutionära kämpar. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 3 1921.

Det engelska världsrikets politiska och sociala läge, av E Varga. Ur tidskriften "Kommunistiska internationalen" nr 4 1921.

Om Storbritannien, av L Trotskij. En fortfarande förvånande aktuell analys av Labourpartiets förborgerligande i början av 1900-talet, en kritik av dess ledares liberalism, religiositet etc.

1700-talets engelska samhälle – klasskamp utan klasser. Thompson är den brittiska arbetarrörelsen främsta historiker.

Tid, arbetsdisciplin och industrikapitalism, av E P Thompson. Om den brittiska kapitalismens och arbetarklassens framväxt.

De brittiska stalinisterna och Moskvarättegångarna, av Brian Pearce.  Artikel från 1958.

Brittiska kommunistpartiet och Molotov-Ribbentrop-pakten, av Roger Moorhouse. Icke-angreppspakten som slöts mellan Nazityskland och Sovjetunionen i augusti 1939 skakade ordentligt om kommunistpartierna.

Fler år för gräshoppssvärmen - en Inside Story om International Socialists. Historien om brittiska SWP (Socialist Workers Party) den idag största vänsterorganisationen i Storbritannien. (Ej komplett än)

Samhälle utan jämlikhet, av Robin Blackburn. Artikel från 1967.

Två artiklar om Storbritannien, av Perry Anderson. Artiklarna som är från 1968 ger viktiga pusselbitar för en förståelse av utvecklingen i detta land.

G Roberts (från brittiska KP) & R Blackburn: debatterar ”Trotskijs bidrag till marxismen”. När debatten fördes 1977 var Roberts ledande i brittiska KP. Numera är han historiker med Stalins Sovjet som specialitet. I en nyskriven inledning presenteras debattörerna.

Om Falklands/Malvinaskriget (1982). Två artiklar ur tidskriften Fjärde Internationalen.

”Makten ligger inte hos parlamentet” – samtal med Tony Benn, av Katarina Katz. Labourvänstern i Storbritannien har en lång historia. Här representerad av Tony Benn (1986).

London mot Thatcher. Kommunalpolitik för samhällsomstörtare, av Katarina Katz. 1981 vann labourvänstern (bland dem Jeremy Corbyn) majoritet i Londons landsting (GLC). Denna bok (från 1988) tittar närmare på hur de agerade och vad de åstadkom.

George Galloway chockar Labour, skakar om Storbritannien, av Tariq Ali. Vänsteframgångar i fyllnadsval mars 2012. 

"Left Unity" lanserat. Left Unity (Vänsterenhet) är ett brett vänsterparti i Storbritannien. Denna artikel beskriver grundningskongressen som hölls 30 november 2013.

Om skotsk självständighet, av Tariq Ali. Den 18 september (2014) ska Skottland rösta om det vill lämna Storbritannien eller inte. Enligt opinionsundersökningar så är det för närvarande jämnt mellan ja och nej. Detta har skapat stort rabalder.

Skottland. Chock och skrämsel mot en ja-röst, av Alan Thornett. Artikel om folkomröstningen om skotsk självständighet som äger rum 18/9 2014.

Om det brittiska Labourpartiet, av Tom Nairn. Labour har genomgått en unik historisk och politisk utveckling som avviker från alla andra socialdemokratiska partier. Detta visar Nairn övertygande i denna artikelsamling.

Om Edward Palmer Thompson, av Lars Magnusson. Om den brittiske marxistiske historikern och debattören.

Om bakgrunden till terrordådet i Manchester, av Patrick Cockburn. Två artiklar som med utgångspunkt från exemplet Libyen och terrordådet i Manchester diskuterar den islamistiska terrorismens orsaker och hur den bör bekämpas.

Terrorismens vansinne och kapitalismens förfall, av Alan Woods. Artikeln skrevs med anledning av terrorattentaten i London och Manchester i juni 2017.

Den verklige Winston Churchill, av Richard Seymour. Nyligen (2018) hade ännu en film om Churchill premiär. Denna artikel ur Jacobin magazine berättar om de delar av Churchills historia som brukar förbigås med generad tystnad.

Om Corbyn och Labourpartiets påstådda antisemitism. Corbyn, Labourpartiet och den brittiska allmänheten i stort har de senaste åren anklagats för antisemitism. I två artiklar nagelfars dessa anklagelser, och från vilket håll de kommer.

Jeremy Corbyn och antisemitismen (artikelsamling). I Storbritannien har Corbyn-motståndare i labour, tillsammans med allsköns borgare och reaktionära judiska företrädare drivit en hetskampanj mot Corbyn.

Antisemitismen och fallet Corbyn (november 2020). Labours högerfalang har under hela detta år försökt isolera och bli av med den tidigare partiledaren Corbyn. Nu spelar man ut det anti-semitiska kortet. Man är ute på farliga vägar.

Politisk kris inför Brexit, av G L L Williams. Sanningens ögonblick närmar sig för Storbritannien och Brexit. Inför detta fördjupas den politiska krisen. Vad bör vänstern göra inför detta?

Brexitpusslet – Och var finns en Exit?, av David Runciman. Om den politiska förvirring och kris som skakar Storbritannien och förlamar regering och parlament. Och någon utväg ur återvändsgränden finns inte i sikte.

Att förverkliga corbynismen. Intervju med Christine Berry, som driver en podd om Labours ekonomiska program. Ett utdrag har tidigare publicerats i Internationalen, nr 27 2019.

Corbyn, Labour och Brexitkrisen, av Daniel Finn. Artikel ur New Left Review juli/augusti 2019 om Corbyns väg till partiledningen, Labours utveckling och hur de hanterar Brexitkrisen.

Måste Labour gå till höger för att trygga sin arbetarbas?, av Phil Hearse. Artikel från International Viewpoint som diskuterar varför Labour förlorade valet i december 2019 och hur vänstern ska tackla detta.

Coronavirus – Apokalypsen? av Phil Hearse. Artikel från den brittiska webbplatsen Socialist Resistance om corona-pandemin. Tidigare publicerad i Internationalen.

Coronaviruskrisen är politisk, av Grace Blakeley. Artikel ur Jacobin som argumenterar att vänstern inte kan undvika att "politisera" coronaviruskrisen. Gör en jämförelse med finanskrisen 2008. En något förkortad version tidigare publicerad i Internationalen.

Labour-högern saboterade Corbyns valkampanj! Nyligen läckte en rapport ut som visar att Labours högerfalang medvetet och systematiskt har saboterat partiets verksamhet för att avsätta Jeremy Corbyn.

Jeremy Corbyns motståndare brände ner huset för att stoppa honom - nu härskar Keir Starmer över askan, av Daniel Finn. Artikel ur Jacobin magazine om Labourbyråkratins och brittiska medias fula spel för att hindra Corbyn från att vinna valet 2019. Och det fortsatta fula spelet efter valet.

Starmers krig, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar (New Left Review) från 2020 om den nye ledaren för det brittiska Labourpartiet (Keir Starmer), och hans karriär i partiet.

”Varför jag lanserar ett Projekt för fred och rättvisa”. Intervju från december 2020 med den tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn om hans nyligen lanserade projekt. Tidigare publicerad i Internationalen.

Corbynismen efter Corbyn, av Grace Blakeley. Recension av Searching for Socialism, som behandlar Labourvänsterns historia under de senaste 50 åren, från Tony Benn till Jeremy Corbyn.


Vänsterpress om Chilcot-rapporten – juli 2016. Brittisk utredning bekräftar att dåvarande brittiska premiärministern Tony Blair (och USA-presidenten Bush) förde opinionen bakom ljuset när man drev igenom beslutet att invadera Irak 2003.

Vänsterpress om parlamentsvalet i Storbritannien 2017. Stor framgång för labour, stort bakslag för tories.

Vänsterpress om Brexit 2018. Det slutliga avgörandet när det gäller Storbritanniens utträde ur EU närmar sig. Fast fortfarande vet man inte om det blir ett "mjukt" eller "hårt" Brexit.

Brittisk vänsterpress om Brexit november-december 2018. Avgörandets stund närmar sig när det gäller att godta eller förkasta det Brexit-avtal som brittiska tories-regeringen framförhandlat. Motsättningarna är stora om detta.

Vänsterpress om EU och Brexit. Om EU och den djupa politiska krisen i Storbritannien, maj 2019.

Vänsterpress om Boris Johnson och Brexit – augusti 2019. Hård eller mjuk Brexit eller ingetdera? Sanningens stund närmar sig.

Vänsterpress om Brexit – september 2019. Kan Boris Johnson genomdriva en hård Brexit eller går han på pumpen? Hans försök att få fria händer genom att stänga parlamentet misslyckades. Men även oppositionen är djupt splittrad i frågan.

Brittisk vänster om nyvalet och Brexit – november 2019. Hur ställer sig den brittiska vänstern (förutom Labour) till det nyval som ska hållas i december?

Vänsterpress om valresultatet i Storbritannien – december 2019. Varför vann Boris Johnsons tories över Corbyns labour? Och vilken framtid kan vi förvänta oss?

Underkategorier