Ukraina 2014-2018
Texter om utvecklingen i Ukraina 2014-2018
Majdanupproret 2013-14, av Peter Johnsson. Ur boken "Ukraïna i historien". Majdan följdes av rysk annektering av Krim och ett ryskstött uppror i östra Ukraina. Detta lokala krig omvandlades i februari 2022 till en rysk invasion av Ukraina.
”En massrevolt för demokrati”. Intervju från februari 2014 med Zachar Popovytj, ekonom och medlem i den ukrainska politiska gruppen ”Vänsteroppositionen”.
Krim – varken ”vårt” eller ”ert”. Uttalande (2 mars 2014) från den ryska webbplatsen "OpenLeft", där Fjärde internationalens ryska medlemmar är aktiva.
Maidan 2013: ett motstånd vars dialektik har många dimensioner (en betraktelse från vänster), av Alexander Buzgalin. Artikel från januari 2014, alltså innan de senaste veckornas dramatiska utveckling. Dock intressant som bakgrund till just denna utveckling.
Folkens vår når Europa, av Zbigniew Kowalewski. Artikel om händelserna i Ukraina, som jämförs med den s.k. arabiska våren.
Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.
Riskerna med interventioner. Hur ska det gå med Ukraina?, av Patrick Cockburn. Irak, Afghanistan, Syrien ... Katastrofer blir följden när USA och EU blandar sig i.
Marx’ sista strid: Östra Ukraina, av Vladimir Golstein. Artikel om situationen i Ukraina (från 22/4).
Om attacken mot Fackföreningarnas hus i Odessa. Artikel från 3 maj 2014, från den ukrainska vänsterorganisationen Borotba.
Solidaritetsbegäran mot naziterrorn. Upprop från Borotba den 5/5 2014.
Precis som för alla andra folk i världen är det främsta hotet mot ukrainarna kapitalismen. Intervju med sociologen Volodymyr Istjenko i Kiev, som noga följt de senaste månadernas händelser i Ukraina.
Borotba-uttalande 8/5 2014: Motstånd trots juntans oupphörliga brott. Om massakern i Odessa och förföljelsen av motståndare till Kiev-regeringen m m.
Fjärde internationalen måste stå upp mot kriget och åtstramningskampanjen mot Ukrainas folk, av Roger Annis och Renfrey Clarke. Skarp kritik av nedanstående resolution. Diskuterar vilka intressen, krafter etc som är inbegripna, hur marxister bör förhålla sig till det hela m m.
Sprickorna i Ukraina. Intervju från juni 2014 med marxisten och sociologen Volodymyr Isjtjenko, som bor i Kiev. Tar upp viktiga frågor angående bakgrunden till och händelserna under de senaste månadernas utveckling i Ukraina.
Några kommentarer till debatten om Ukraina, av Barry Sheppard. Amerikansk revolutionär marxist ger sin syn på Ukraina och den debatt som förs om utvecklingen.
Vilket läger tillhör du? Splittringen i Ukrainafrågan inom den internationella vänstern, av Bob Lyons. Artikelförfattaren diskuterar de olika linjer som finns inom vänstern när det gäller Ukraina. Särskilt skarpt kritiseras Fjärde internationalens hållning.
Om valen i folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. Den ukrainska socialistiska organisationen Borotoba kommenterar valen i östra Ukraina i början av november 2014.
Är östra Ukraina på väg att bli en folkrepublik eller en marionettstat?, av Alec Luhn. Om utvecklingen i Ukraina, med särskilt tonvikt vid de omstridda östra delarna.
Ukrainsk ministerpost ger snabbt medborgarskap, av Freddy de Pauw. Om den nya regeringen i Ukraina (tillsatt i december 2014).
Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.
Smutsiga lögner om Vänsterpartiets stöd till ”pro-ryska rebeller”. Sedan förra hösten har vissa tidningar låtit påskina att vissa vänstergrupper i Ryssland och Ukraina skulle vara Putin-styrda. I det sammanhanget har även Vänsterpartiet fått en släng av sleven.
Konflikten i östra Ukraina, av Jakob Sandberg. Med ett kritiskt debattinlägg och svar på detta.
Hoppet i en hopplös situation, av Ilja Budrajtskis. Om behovet av en anti-krigsrörelse i Ryssland mot kriget i Ukraina. Ur Tidsignal nr 12 (2014), temanummer om krig och fred.
Ny president i Ukraina – från Porosjenko till Zelenskij, av Francis Jorissen. Den nye presidenten som valdes i april (2019) saknar egentligen politisk erfarenhet, vilket förmodligen bara gynnade honom: folket ville ha förändring. Men vad står han för och vad vill han åstadkomma?
Annekteringen av Krim och upproret i östra Ukraina 2014, av Martin Fahlgren. Dessa händelser är fortfarande en stridsfråga inom vänstern, där det på sina håll råder en skrämmande okunskap och faktaresistens. Denna artikel tittar närmare på detta.
Jacques Baud om Majdanupproret, av Martin Fahlhgren. Bauds bok Operation Z är något av en bibel för Putinkramare i Sverige. Men hur trovärdig är han egentligen? Här synas hans redogörelse för Majdanupproret i början av 2014.
Hur uppstod kriget mellan Ukraina och Ryssland?, av Jan Hägglöf. Om Majdanupproret, den ryska annekteringen av Krim och början av kriget i östra Ukraina. Baserad på bok av ryske journalisten/författaren Michail Zygar.
Skjutningarna på Majdan. Konspirationsteorier och obesvarade frågor, av William Jay Risch. Vad hände egentligen under demonstrationerna 18-22 februari 2014, då hundratals människor dödades och skadades i Kiev? Vilka var skyldiga till massakern?