Spanien

Texter om Spanien efter Franco (spanska inbördeskriget har en egen rubrik i menyn till vänster).

Spanien under frankismens dödskamp (åren 1975-77). En artikelsamling som handlar om utvecklingen i Spanien under de avgörande år då Franco-diktaturen bröt ihop och Spanien genomgick en "demokratisk öppning".

Partier och fackliga organisationer i Spanien 1976. Artiklar ur tidskriften Kommentar om de politiska och fackliga organisationerna i Spanien kort efter Francos död.

Rapport om Spanien (1978), av Martin Fahlgren. Detta är en intern rapport om situationen i Spanien vid årsskiftet 1977-8. Den var avsedd för ledningen för KAF (nuvarande SP) och innehåller en hel del "inside"-information om spanska vänstern.

Den nya francofascistiska offensiven om spanska inbördeskrigets historia, av Vincent Scheltiens. Om kampen om historien i dagens Spanien - Exemplet Pío Moa.

Att mörda ett vänsteruppsving. Baskien 1999-2001: ETA:s terror och nederlaget för vänstern. Ett exempel på vilken skada som terrorism kan göra.

Den nya francofascistiska offensiven om spanska inbördeskrigets historia, av Vincent Scheltiens. Om kampen om historien i dagens Spanien - Exemplet Pío Moa.

Politiska partier i Spanien år 2008. Om de politiska och fackliga organisationerna i dagens Spanien. Tyngdpunkten ligger på arbetarrörelsen och vänsterorganisationerna.

Wilebaldo Solano död. Solano var en av grundarna av det spanska POUM. Han förblev revolutionär socialistisk aktivist och författare i hela sitt liv.

Någonting ruttet i konungariket Spanien, av Manuel Gari. Minnesruna över den nyligen bortgångne spanske kommunisten Santiago Carrillo.

Ernesto Laclau, Podemos inspirationskälla, av Razmig Keucheyan och Renaud Lambert.

Ett Spanien på helspänn. Intervju med Podemos' ledare, Pablo Iglesias. Från New Left Review, maj-juni 2015.

Vi kan – men hur? Debatt i och kring Podemos, av Jésus Jaén och Brais Fernández. Om den viktiga spanska vänsterorganisationen, ur Tidssignal nr 13 (2015).

Podemos under press. Intervju med Brais Fernández och Jorge Moruno från Podemos. Ur Jacobin, 9 december 2017. Hur Podemos och vänstern i Katalonien ska bemöta högerns offensiv efter folkomröstningen i oktober.

Teresa Rodríguez: Vi måste fortsätta att bygga upp ett alternativt ”sunt förnuft” (intervju). Intervju med framgångsrik antikapitalist i Andalusien, som är den näst största av Spaniens autonoma regioner.


Den europeiska vänsterpopulismen – exemplet Podemos (artikelsamling). Spanska Podemos och grekiska Syriza har medfört att en frågor kommit att ställas på sin spets för vänstern. Vad utmärker dessa organisationer, vad står de för, vad vill de åstadkomma?

Vänsterpress om Podemos. Podemos blev tredje största parti, med drygt 20% av rösterna i det senaste valet, 20 december 2015. Vilket slags parti handlar det egentligen om?

Vänsterpress om Spanien – januari 2016. Om situationen i Spanien efter parlamentsvalen i slutet av 2015.

Vänsterpress om Spanien – hösten 2018. Om Katalonien, högerpartiet PP i korruptionsskandal och framgångar för vänstern i Andalusien.

Vänsterpress om Podemos och Spanien – april 2019. Stora förändringar i de politiska styrkeförhållandena förväntas vid de stundande parlamentsvalen i Spanien.

Underkategorier