Cockburn, Patrick

Texter av Patrick Cockburn

Vad NATO gör mot Libyen. Artikel från maj 2011.

Storbritanniens politik för Syrien har just lidit skeppsbrott - och ingen har lagt märke till det (december 2013).

Svälten i Syrien: Det största krisläget i FN:s historia. Artikel från december 2013.

Andra akten för al-Qaida - artikelserie. Från mars 2014.

Riskerna med interventioner. Hur ska det gå med Ukraina?  Artikel från april 2014.

Andra akten för Al-Qaida: Varför kriget mot terrorn spårade ur. Artikelserie om terrorismen i främst Mellanöstern.

Riskerna med interventioner. Hur ska det gå med Ukraina? Irak, Afghanistan, Syrien ... Katastrofer blir följden när USA och EU blandar sig i.

Isis och bakgrunden till nya kriget i Mellanöstern. Tariq Ali och Patrick Cockburn samtalar om framgångarna för Islamiska Staten och kriget i Mellanöstern.

ISIS vs. Shiamiliserna. Irak på randen av ett obarmhärtigt religiöst krig, artikel från juli 2014.

Hur Isis blev den ångvält det är idag. Den kände Mellanöstern-korrespondenten analyserar Islamiska Statens spektakulära framgångar och dess orsaker under innevarande år, 2014. Artikeln är ett kapitel ur hans senaste bok.

Isis befäster sin ställning. Artikel om orsakerna till Islamiska statens framgångar och motståndarnas oförmåga att stå emot. En beklämmande historia om USA:s fatala roll, utbredd korruption, religiös sekterism...

Islamiska statens framväxt. Cockburn, som är specialist på Mellanöstern, (särskilt) Irak, har kommit ut med en bok om Islamiska Staten. Här resonerar han kring detta fenomen och hur många tidigare missbedömde IS/ISIS.

Ett omöjligt krig. Isis kan inte besegras så länge det pågår ett inbördeskrig i Syrien anser Cockburn.

Kriget med Isis: Syriens president spelar högt med svaga kort. Bashar al-Assad gav i början av februari 2015 flera intervjuer till utländska medier, bl a BBC. Vad hade han att komma med? Vilket intryck gav han? osv

Kriget i Syrien - Varför den långvariga konflikten står inför ett avgörande. Artikel från 24/1 2016, som diskuterar läget inför de aviserade fredssamtalen i Genève som just påbörjats (31/1).

ISIS-medlem avslöjar planer på att sprida Isis till andra länder efter nederlag i Irak och Syrien. Intervju med Isis-medlem, som säger att Isis är på väg att få ett nytt uppsving i Nordafrika, att Turkiet blundat när vapen transporterades över gränsen och att Isis fortfarande har stridande i Jarabulus.

Trumps ”muslimförbud” leder bara till fler terroristdåd. Artikel från 30/1 2017.

Om bakgrunden till terrordådet i Manchester. Två artiklar som med utgångspunkt från exemplet Libyen och terrordådet i Manchester 2017 diskuterar den islamistiska terrorismens orsaker och hur den bör bekämpas.

"Putin har satsat allt på ett snabbt avgörande i Ukraina. Nu står hans politiska överlevnad på spel". Artikelförfattaren Cockburn är en känd irländsk journalist, som sedan 1990 varit utrikeskorrespondent för brittiska dagstidningen The Independent.

Patrick Cockburn om kriget i Ukraina.