Ilja Budrajtskis

Texter av den ryske socialisten Ilja Budrajtskis

 Hoppet i en hopplös situation. Artikel från 2014 om dåvarande kriget i Ukraina och den ryska antikrigsrörelsens svårigheter.

”Vi befinner oss i ett sämre läge än under kalla kriget”. Intervju med  Budrajtskis från slutet av januari 2022 (alltså innan den senaste utvecklingen) om läget i Ukraina.

"Mot Putins krig i Ukraina". Intervju från april 2022. Om situationen i Ryssland, folks reaktioner på kriget, Putin-regimen, krigets orsaker mm.

Artikel och intervju med Ilja Budrajtskis (maj-juni 2022). Artikel om Putinregimens karaktär, och en intervju, bl a om en ny webbplats som ska startas.

Den globala postfascismen och kriget i Ukraina. Samtal mellan Budrajtskis och historikern Enzo Traverso om postfascismens globala uppsving, Putins Ryssland och kriget i Ukraina. Första delen i serien "Ovanlig fascism" på Posle.

”Putins regim kan inte utvecklas”. Intervju i Meduza.

Om debatterna kring ”avkolonisering” av Ryssland. Rysk socialistisk historiker diskuterar Rysslands framtid, där begreppet "avkolonisering" har fått förnyad aktualitet.

Lenins skratt. Recension av en biografi över Lenin som gavs ut i Ryssland 2017.

Krig, fascistisering och motstånd: perspektiv på den ryska imperialismen. Artikel om den ryska imperialismens utveckling under den senaste tiden, och om kommande mobiliseringar och presidentval.