Marco D'Eramo

Texter av den italienske journalisten och samhällsteoretikern Marco D'Eramo

Vetenskapsmän eller experter? Artikel ur Sidecar om vetenskapens och experters roll under pandemin, och deras förhållande till politiken. Har förhållandet mellan vetenskap och samhälle förändrats?

Vår dagliga sanktion. Artikel ur Sidecar som betraktar sanktioner historiskt. Varför har antalet sanktioner tiodubblats under de senaste två decennierna och nu uppgår till 26(!) per dag?

Radioaktiv rättfärdighet. Kan kriget i Ukraina leda till ett kärnvapenkrig? Artikel ur Sidecar.

Sömngångaraktiga eliter. Går världens makthavare som sömngångare mot ett storkrig, precis som före Första världskriget? Artikel ur Sidecar som fortsätter resonemanget i artikeln ovan.

Iron Musk. Under de senaste månaderna (2022) har värdet på kryptovalutor rasat. En av förespråkarna för dessa valutor är Teslas ägare Elon Musk. Artikel ur Sidecar.

Ett privatiserat universum. Tänk er ett privatiserat universum: hela stjärnsystem som privat egendom. Våra miljardärer har inga problem att fundera i denna skala, menar D'Eramo i denna artikel ur Sidecar.

Ett Tyskland på nedgång. Artikel ur Sidecar. Det kan vara svårt att se någon tydlig segrare i Ukrainakriget, men det är lättare att hitta en förlorare menar D'Eramo.

Amerikansk försvagning?. Artikel ur New Left Review. Med jämna mellanrum hävdas att USA-imperialismen är på nedgång. Stämmer det? Artikeln analyserar frågan. Publicerad i Arkiv. Tidskrift för samhällsananys nr 17, sommar 2024.

Medborgarskap till salu. Artikel ur Sidecar. Efter nyliberalismen har medborgarskap förvandlats till en vara och det har uppstått en världsomfattande "medborgarskapsindutri".