Böcker, Spanien

Böcker om spanska inbördeskriget

Trotskij om Spanien. En samling skrifter av Leo Trotskij om Spanien.

Spanien 1931-1937, av Felix Morrow.

Spanska inbördeskriget och stalinismens förräderi, av M Casanova (Bortenstein).

Krisen i den kommunistiska rörelsen, band 1, av Fernando Claudin. Spanien behandlas i kapitel 4, erfarenheter av folkfronten.

Makt och motstånd, de delar ur Noam Chomskys bok som behandlar spanska inbördeskriget.

Spanska inbördeskriget, av Hugh Thomas (utdrag ur del 1). Avsnitt som behandlar bakgrunden till spanska inbördeskriget (fram till mitten av 1931).

Syndikalismen vid makten, av César m Lorenzo. Om spansk anarkosyndikalism före, under och efter inbördeskriget 1936-39. Författaren sympatiserar själv med syndikalismen.

Spanien i revolution. Vad lär oss den blodiga kampen för demokratin?, av Emil Andersson. Broschyr från Socialistiska Partiet, publicerad hösten 1936.

Hyllning till Katalonien, av George Orwell (utdrag). Om majhändelserna i Barcelona 1937.

Spanien i revolution. Broschyr från 1937. En läsvärd och sakligt korrekt redogörelse för den spanska revolutionens (tar även upp majhändelsernas i Barcelona 1937).

Spanska inbördeskriget: Revolution och kontrarevolution , av Burnett Bolloten (utdrag). De utdrag ur denna viktiga bok som vi här för första gången återger i svensk översättning handlar om de ödesdigra majhändelserna 1937 i Barcelona och deras för- och efterspel.

Madrid. Svart och rött, av Eduardo De Gusman. Spansk anarkosyndikalist om försvaret av Madrid under inbördeskriget.

Ryssland förrådde oss! En spansk anklagelse, av J García Pradas. Slutskedet av det spanska inbördeskriget, sett från en anarkosyndikalistisk ståndpunkt.

Den spanska tragedien, av Rudolf Rocker. En ledande tysk anarko-syndikalist om spanska inbördeskriget (skriften utgiven 1937).

Den spanska revolutionen (1931-1939), av Pierre Broué. En ganska kortfattad, men mycket läsvärd historik över den spanska revolutionen.

Anarkins korta sommar. Buenaventura Durrutis liv och död, av Hans Magnus Enzensberger. Den legendariske anarkisten som ledde "Durutti-kolonnen" under spanska inbördeskriget.

Leo Trotskij och den marxistiska vänstern i Spanien (1930-1939), av Ignacio Iglesias. En f d medlem av det antistalinistiska arbetarpartiet POUM anställer en skarp vidräkning med Trotskijs politik under spanska inbördeskriget. 

Bland spanska bönder. Kollektiviseringen i Aragonien, av Augustin Souchy. Bok från 1938. Författaren var känd tysk anarkist som under inbördeskriget i Spanien fungerade som representant för anarkosyndikalistiska CNT.

Den blodiga arenan - En bok om det spanska kriget, av Per Meurling. Författaren var mycket aktiv i solidaritetsarbetet för Spanien. Denna bok tillägnade han sin bror, som stupade som spanienfrivillig i försvaret av Madrid redan i december 1936.

Förtvivla ej! av André Malraux. Klassisk historisk roman om spanska inbördeskriget. Författaren deltog själv i kriget som chef för flygarbrigaden Escuadra España.

Anarkismen i Spanien, av Felix Morrow. En kritisk recension av Rockers bok ovan.

Recension av Claudíns "Krisen i den kommunistiska rörelsen", av Juan Andrade. En ledande medlem av det antistalinistiska spanska revolutionära partiet POUM diskuterar Claudíns bok om Komintern.