Putins Ryssland
Texter om utvecklingen i Ryssland under Putin
Stalin - fosterlandsvännen som försvarade Ryssland såsom Putin gör idag. I Putins Ryssland används Stalin som en nationalistisk symbol - han gjorde "Ryssland mäktigt".
Ryssland efter valet. Ryska socialister om läget i Ryssland efter valet och de efterföljande demonstrationerna i december 2011.
Stalins skugga splittrar Ryssland, av Lennart Samuelson. Om den aktuella forskningen och debatten om Stalin och Stalin-epoken i Ryssland.
”Stalinkulten är bara en myt, skapad i Väst”, av Per Leander. 5 mars 2013 anordnade ABF i Stockholm ett möte om Stalinbilden i dagens Ryssland. Föredragshållare var sovjetkännaren och ekonomihistorikern Lennart Samuelson. Denna artikel refererar föredraget.
Proteströrelsen mot Putin, av Per Leander. Artikelsamling om Ryssland 2012-13.
Den ryska proteströrelsen, av Alexej Sachnin och Sergej Udaltsov. Ryska vänsteroppositionella om dagens Ryssland.
Putins syn på världen. Intervju med en av Putins tidigare rådgivare. Gjordes 2012 men publicerad först sommaren 2014, i New Left Review.
Hur Vladimir Putin blev ond, av Tariq Ali. Artikel ur brittiska "The Guardian" från 28 mars 2014 om händelserna i Ukraina.
Olustig kampanj mot ukrainska socialister och ryska Vänsterfronten. Det pågår ett försök att misstänkliggöra och smutskasta vänstergrupper i Ryssland och Ukraina. Något som är extra beklämmande är att SAC-organet Arbetaren bidragit till denna kampanj.
Ett Ryssland som inte passar in, av Perry Anderson. Artikel från New Left Review juli-augusti 2015, om Putin-Rysslands plats i världspolitiken efter de senaste årens utveckling.
Den ryska demokratirörelsens uppgång och fall, av Alexej Sachnin. Ur Tidsignal nr 14 (2016), temanummer om demokratin och Europeiska Unionens kris.
Varför blir Putin åter Rysslands president?, av Francis Jorissen. Artikel inför presidentvalet från början av februari, dvs före valet (som hölls 18/3 2018).
Shanghai Co-operation Organization (SCO) växer och stärks, av Antoine Uytterhaeghe. SCO är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation, där bl a Kina, Ryssland och flera f d sovjetrepubliker är medlemmar.
Vänsterpress om presidentvalet i Ryssland – mars 2018. Som förväntat vann Putin och kan sitta vid makten ytterligare 6 år. Men det finns också många frågetecken kring Putin och Rysslands framtid.
”Vi befinner oss i ett sämre läge än under kalla kriget”. Intervju från slutet av januari 2022 (alltså innan den senaste utvecklingen) med den ryske vänsterhistorikern Ilja Budrajtskis om läget i Ukraina.
Putin: Tal 21 februari 2022 - förklarar separatistkontrollerade områden i östra Ukraina som självständiga. Putin ägnar en stor del av sitt tal till att redogöra för sin syn på Ryssland och Ukrainas historia. Det förebådar också invasionen av Ukraina som började 3 dagar senare.
Putin: Tal 24 februari 2022 - tillkännager den "militära specialoperationen".. Med detta tal offentliggjorde Putin Rysslands storskaliga ryska invasion av Ukraina, som föregicks av det ryska erkännandet av de självutnämnda staterna Donetsk och Luhansk 3 dagar innan.
Rysslands feminister är på gatorna och protesterar mot Putins krig. Manifest från ryska feminister som protesterar mot invasionen av Ukraina.
På Moskvas gator är ryssar chockade av Putins krig, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin 27 februari, dvs. strax efter invasionen, som beskriver Moskvabors reaktioner på kriget.
David Remnick och Stephen Kotkin: Despotens svaghet. Stalinkännaren Stephen Kotkin diskuterar Putin, Ryssland och Väst mot bakgrund av kriget i Ukraina.
Ryssland vinner inte kriget – men dess ledare dubblar insatsen, av Alexej Sachnin. Artikel från Jacobin som diskuterar om Kreml har börjat överväga ett fredsavtal, och varför ryska oligarker kan vara för det.
Vart går Ryssland? Olycksbådande ideologiska tendenser. I dagens Ryssland frodas högerextrema och reaktionära idéer om återupprättandet av Storryssland. Och spridandet av sådana tankar uppmuntras av Putin och kretsen kring honom.
Ryska reaktionärer gav en modell åt den moderna kontrarevolutionen, av Adam Sacks. Artikel från Jacobin. Rysslands tsaristiska reaktionärer inspirerade Europas fascistiska rörelser. Och Putin låter sig inspireras av just dessa reaktionära tankar.
I tsarernas fotspår. Den ryska imperialismen vaknar på nytt, av Benny Andersson. Varför gick Ryssland till attack mot Ukraina? Vilka långsiktiga strävanden har Putin-regimen? Hur motiverar man politiken ideologiskt?
En rysk plan för folkmord på Ukrainas folk. För en dryg månad sedan publicerade ryska nyhetsbyrån RIA Novosti en artikel som chockerat en hel värld. Det är en skrämmande läsning.
“Det enda sättet för ryssarna att få slut på kriget är att övertyga soldaterna att sluta strida”. Intervju från 5 april 2022 med en medlem från Ryska socialistiska rörelsen om arbetet i Ryssland mot invasionen av Ukraina.
En legosoldats bekännelser. Om Wagnergruppen, av Veronika Dorman. Intervju med f d befälhavare i Wagnergruppen, som är en högerextremistisk rysk privatarmé bestående av legosoldater. Den har tidigare verkat i Syrien och Afrika. Nu även i Ukraina.
"Mot Putins krig i Ukraina". Intervju med den ryske socialisten Ilja Budrajtskis från april 2022. Om situationen i Ryssland, folks reaktioner på kriget, Putin-regimen, krigets orsaker mm.
Artikel och intervju med Ilja Budrajtskis (maj-juni 2022). Artikel om Putinregimens karaktär av den ryske socialisten I Budrajtskij, och en intervju med honom, bl a om en ny webbplats som ska startas.
Om den historiska enheten mellan ryssar och ukrainareav Vladimir Putin. I denna ryktbara artikel, från juli 2021, framställer Putin sin syn på Rysslands historia, där Ukraina saknar existensberättigande. Ett drygt halvår senare invaderades Ukraina.
Natos utvidgning i Östeuropa – så gick den till, av Gary Dagorn. Tittar närmare på den kontroversiella frågan om USA 1990 lovade Ryssland att inte utvidga Nato österut eller inte. I vilket fall påbörjades Nato-utvidgningen 1999, då Polen, Tjeckien och Ungern kom med.
Ryssland, Kina, USA, Indien och det nya kalla kriget. Ryssland är inte så isolerat som det kan framstå i "väst". Åtskilliga stora länder (däribland Kina, Indien och Pakistan) har vägrat ta klar ställning mot kriget. De har en egen agenda.
Nicolas Werth om Putins Ryssland och Ukraina. Putin försöker motivera sin politik med historiska argument: ”Kontroll över historien, tolkningen av det förgångna, är en avgörande fråga för Putin”.
Erövringen av Ukraina och den ryska imperialismens historia, av Zbigniew Marcin Kowalewski. Författaren menar att den ryska imperialism har sina rötter i Tsarryssland och att rester av den fanns även i Sovjet, särskilt under Stalinepoken. Den har nu blommat ut för fullt igen.
Evigt krig: från Putin till Peter och tillbaka, av Boris Kagarlitskij. Artiklar där Kagarlitskij behandlar Putins historieskrivning och hur sanktionerna påverkar Ryssland.
Ryssland och Frankrike på friarstråt i Afrika. Ryske utrikesministern Lavrov och franske presidenten Macron gör just nu (i slutet av juli 2022) rundresor i Afrika för att samla stöd.
Rysk gasexport stryps, medan väst letar efter andra alternativ. Vintern närmar sig, samtidigt som Moskva ökar pressen på EU genom att skära ned leveranserna av gas, som flera stora länder (t ex Tyskland) är mycket beroende av.
"Putins krig går sämre än det verkar". Intervju med Boris Kagarlitskij från juli 2022. Han tar upp läget i Ryssland, människors syn på Ukrainakriget, sanktionernas effekter, problemen för Putins regim mm.
”Putins krig mot Ukraina handlar inte om säkerhet utan imperialistiska intressen”. Intervju med den ryske socialisten Ilja Matvejev om bakgrunden till Putins invasion av Ukraina.
Rysslands krig mot Ukraina: Imperialistisk ideologi eller klassintressen? Den ryske statsvetaren Ilja Matvejev och den ukrainske sociologen Volodymyr Isjtjenko diskuterar krigets orsaker och konsekvenser. Artikeln har publicerats i Internationalen.
Vad är sanningen om soldaterna från Azovregementet som blev dödade i ett Donbas-fängelse?, av Alexandre Horn. Hur gick det egentligen till när över 50 krigsfångar dödades i rysk fångenskap?
”Absolut ondska”: Inne i det ryska fånglägret där tiotals ukrainare blev brända till döds, av Luke Harding. Detta är en redogörelse som avgivits av en kvinna som själv satt fängslad i 100 dygn i det ökända ryska Olenivka-fånglägret där nyligen 53 fångar dödades.
Moldavien i stor fara (artikelsamling). Moldavien är utsatt för hård ekonomisk och politisk press från Ryssland. Man fruktar även att Moskva planerar att ingripa militärt.
”Folk kommer inte att kämpa för den här regimen”. Intervju med den ryske socialisten Boris Kagarlitskij (augusti 2022) om de inhemska orsakerna till invasionen av Ukraina, varför Putin kan föredra ett utdraget krig, vänsterns roll i motståndet mot kriget mm.
Sergej Karaganov visar hur den ryska eliten tänker, av Daniel Warner. Karaganov är en rådgivare som står nära Putin. Denna artikel bygger på en intervju med honom i New York Times i förra månaden (juli 2022).
Ilja Jasjin, fängslad rysk oppositionell: ”Första tecknen på missnöje bland befolkningen redan märkbara”. Ilja Jasjin är en av de få ledarna för den demokratiska oppositionen som inte har lämnat Ryssland. Han sitter nu i fängelse.
Rysk soldat som deltagit i invasionen av Ukraina: Jag ser inget som rättfärdigar detta krig. Intervju med en soldat som har skrivit en bok om sina erfarenheter av kriget och som nu även lämnat Ryssland.
Hur Putins krig förändrat Moskva - "Det finns något ont på folkdjupet", av Christian Esch. Den tyska journalisten Christian Esch har bott i Ryssland i 14 år. Men nu kan han inte längre känna igen ens personer som han umgåtts länge med: Varför stöder så många kriget undrar han?
Ryssland under sanktionerna: ”Det blir svårare och svårare”, av Nicolas Ruisseau. Hur slår egentligen sanktionerna? Åsikterna om detta varierar. Denna artikel tar en närmare titt på konsekvenserna för den ryska befolkningen, särskilt medelklassen.
”Rysk okunnighet om historien bakom uppfattningen om ett ’rättfärdigt’ krig”. Intervju med Anna Colin Lebedev. Intervjun utgår från en bok om utvecklingen av de ryska och ukrainska samhällena och vad som förenar och skiljer dem åt i synen på historien. Sedan 2014 har motsättningarna skärpts.
Vem bär skulden för beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporizjzja?, av Alexandre Horn. Ryssarna har tagit kontroll över anläggningen och placerat vapen och soldater där. Beskjutning har förekommit, ryssarna skyller på Ukraina och tvärtom. Vem ska man tro på?
Ryssarna retirerar i Ukraina. Bekymmersamt för ”Putinsfären” i Frankrike, av Pierre Plottu och Maxim Macé. Den senaste ukrainska offensiven har skakat om de putinvänliga i Frankrike.
Kina, Ryssland och Ukraina (artikelsamling). Om Kinas ekonomiska och politiska relationer till Ryssland och Putins krig i Ukraina.
Ryssland fattigare och mer efter sin tid. Sanktionerna biter säger bedömare, av Benjamin Bidder och Markus Becker. Rysslands ekonomi har hittills inte drabbats så mycket som många till början räknade med. Men sektorer som är starkt beroende av modern teknik har redan stora problem (bl a armén).
De ekonomiska sanktionerna och Putins ställning (artikelsamling). Sanktionerna biter, samtidigt som de militära bakslagen ökar pressen på Putin: hökarna vill se upptrappning, t ex med mobilisering, något som den stora massan inte vill veta av.
Jevgenij Prigozjin, oligarken bakom Wagnergruppen, av Veronika Dorman, Julien Lecot. Artikel om en av personerna kring Putin, f.d. gangster, oligark, bildare av Wagnergruppen och mannen bakom flera statskupper i Afrika.
30 års postsovjetiska klasskonflikter ligger bakom Rysslands krig, av Volodymyr Isjtjenko. Isjtjenko analyserar bakgrunden till Rysslands krig mot Ukraina. Han ser krigets rötter i "det ekonomiska och politiska tomrum som öppnades av det sovjetiska sammanbrottet 1991".
Berlin och Washington – kärnvapenscenarion. Artikel ur Der Spiegel som tar upp Putins hot att använda kärnvapen i kriget mot Ukraina. Menar han allvar?
Rysk olja och gas når Europa på raffinerade omvägar, av Benyahia-Koudier, Labbé. Ryssland har utsatts för sanktioner sedan de invaderade Ukraina. Men hur hårda och effektiva är egentligen gas- och oljesanktionerna?
Europa på okänt vatten efter embargot mot rysk olja, av Martine Orange. Nyligen beslutade G7-länderna att komplettera det redan befintliga oljeembargot med ett pristak för rysk olja. Vilka blir konsekvenserna?
Ryssland, Lenin och imperialismen, av Martin Fahlgren. Vad är egentligen kärnan i Lenins imperialismteori? Och vilken relevans har den i dagens värld? Och för Ryssland och andra stater?
Rysk imperialism och dess monopol, av Michael Pröbsting. Tar en närmare titt på dagens Ryssland, särskilt de ekonomiska förhållandena, men även dess politiska och militära karaktärsdrag.
”Makten måste återgå till folket”. Intervju med Alexander Sjubin, en rysk historiker som sedan slutet av 1980-talet varit aktiv i antiauktoritära socialistiska rörelser och miljörörelser.
Kom ihåg de ryssar som kämpade mot Putins krig, av Ilja Budrajtskis. Artikel ur Jacobin magazine som uppmanar till solidaritet med de ryssar som har kämpat mot Putins krig i Ukraina. Se även uttalandet nedan.
Ukrainare anklagar ryska oppositionella för kolonialistiska värderingar, av Ann-Dorit Boy. Många ukrainare är kritiska mot ledande ryska oppositionsledare, t ex Aleksej Navalnyj som sitter i ryskt fängelse pga sin kritik mot Putin-regimen.
Den ukrainska apokalypsens fyra ryttare, av Mats Parner. Om Putin, Putin-regimen och kriget i Ukraina.
Nord Stream-explosionerna – Mycket talar mot Seymour Hersh, av Simon Pirani. Artikelförfattaren är en brittisk författare, historiker och energiforskare, som ofta medverkar i nyhetswebbplatsen openDemocracy och har skrivit flera viktiga böcker.
Rysslands ekonomi på väg mot total militarisering, av Romaric Godin. Ryssland har klarat sanktionerna någorlunda, även om det nu råder stor brist på högteknologi m m. Men för att kunna fortsätta kriget så behöver man i allt större utsträckning militarisera ekonomin.
Stämningar i Ryssland - artikelsamling (februari 2023). Hur har Ryssland och den folkliga opinionen ändrats under det gångna året? Det är ingen enkel fråga att besvara. Här försöker 2 journalister utifrån olika vinklingar besvara den frågan.
Hur kriget i Ukraina kommer att sluta, av David Remnick och Stephen Kotkin. Kotkin, som är berömd för sin Stalin-biografi, anser att det nuvarande kriget är en stor tragedi, där Putin inte bara håller på att förstöra Ukraina, utan även sitt eget land.
Om krigets ettårsdag – hur mycket längre kan detta pågå?, av Boris Kagarlitskij. Artikel ur Russian Dissent på Ukrainakrigets ettårsdag. Om motsättningar i ryska eliten och militären, och ekonomins problem.
Krigsmotståndet växer i det tysta i Ryssland, av Alexej Sachnin. Rysk socialist om utvecklingen inne i Ryssland.
Putins krig är en tragedi för Ukraina och Ryssland och en gåva för USA-imperialismen , av Chris Slee. Kritiserar några ståndpunkter som är vanliga bland Putinkramare.
Att spela offer – Vittnesmål inför FN:s säkerhetsråd om rysk hatpropaganda. Detta vittnesmål, av Timothy Snyder, hölls 14 mars 2023.
Internationella brottmålsdomstolens arresteringsorder kommer att göra Putin till en paria , av Rémy Ourdan. Den 17 mars 2023 utfärdade ICC en arresteringsorder mot Putin och Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova. Detta kan få mycket allvarliga konsekvenser för de båda.
”Imperie-ism” vs en marxistisk analys av imperialismen, av Michael Pröbsting. Debatt om stormaktsrivalitet, rysk imperialism och kriget i Ukraina.
Hackare blottlägger Wagnergruppens imperium, av Emmanuel Grynszpan. Vi får en glimt av hur Wagnergruppen är organiserad och fungerar bakom kulisserna.
Hur uppnå fred av hög kvalitet? , av Erik Melander. Förf, som är professor i freds- och konfliktforskning, kritiserar den s k realpolitiska skolan, som vill tillerkänna Ryssland intressesfärer och buffertzoner på omgivande staters bekostnad.
Det här är männen som Ryssland ville sätta i ledningen för Ukraina, av Igor Burdyga. Om de proryska partierna i Ukraina. Flera av deras representanter är fortfarande verksamma i Verchovna Rada, som är det officiella namnet på parlamentet i Ukraina.
”Situationen i världen är ett nytt kallt krig”. Intervju med Gilbert Achcar i samband med publiceringen av hans nya bok, The New Cold War: The United States, Russia, and China from Kosovo to Ukraine.
Att äta den sista kannibalen, av Slavoj Žižek. Putin, Trump och Prigozjin har en lättsinnig syn på sanning, demokrati, lag och rätt. Avgörande är vad de själva tycker. Skrupler vad gäller metoderna att genomdriva sin vilja saknas helt.
"Varför Rysslands politiska kapitalister började kriget". Intervju med den ukrainske socialisten Volodymyr Isjtjenko, om orsakerna till Rysslands krig mot Ukraina, och hur det kan vara början till slutet för Putins regim.
”En seger för Putin vore det värsta som kan drabba Ryssland”, av Boris Kagarlitskij. Artikel där Kagarlitskij diskuterar orsakerna till Rysslands krig mot Ukraina och vilken hållning vänstern bör inta. Tidigare publicerad i Internationalen.
I Ryssland tjänar segern 1945 kulten av ett krig utan slut, av Benoît Vitkine. Årets segerparad var betydligt mer avslagen än vanligt, åtminstone i Moskva. Men varför håller man överhuvudtaget sådana här militärparader?
Sydafrikas arméchef i Moskva för samtal om militärt samarbete, av Peter Fabricius. Sydafrika fortsätter flirten med Moskva.
Den globala postfascismen och kriget i Ukraina, av Ilja Budrajtskis och Enzo Traverso. Samtal mellan den ryske socialisten Ilja Budrajtskis och historikern Enzo Traverso om postfascismens globala uppsving, Putins Ryssland och kriget i Ukraina. Första delen i serien "Ovanlig fascism" på Posle.
Kremls hovfilosof och kriget mot Ukraina, av Anders Sjögren. En introduktion till den ryske fascistiske filosofen Ivan Iljins, som är en viktig inspirationskälla för Putin & Co.
Kriget i Ukraina och det ryska kapitalet: Från militärekonomisk till helt militär imperialism, av Ilja Matvejev. Artikel från Links om den ryska imperialismens utveckling under senaste decenniet, som Matvejev menar inte helt stämmer med den klassiska teorin om imperialismen.
”Putins regim kan inte utvecklas”. Intervju med den ryske socialisten Ilja Budrajtskis i Meduza.
Om debatterna kring ”avkolonisering” av Ryssland, av Ilja Budrajtskis. Rysk socialistisk historiker diskuterar Rysslands framtid, där begreppet "avkolonisering" har fått förnyad aktualitet.
Moskva, livet i en bubbla, långt från kriget, av Benoît Vitkone. Om stämningarna i dagens (juni -23) Moskva. Många försöker leva som vanligt och förtränga kriget. Någon entusiasm över kriget är svår att finna, men det gäller även öppet kritiska röster.
Rysk statsvetare: ”Det mest idiotiska kriget i landets historia”, av Leonid Aretakis. Samtal med Greg Judin, statsvetare och sociolog.
Dags kasta ut Wagnergruppen från Afrika, av Greg Mills, Ray Hartley och John Goding. Om Wagnergruppens framfart i Afrika.
Efter Prigozjin hopar sig frågorna om vad som ska hända med Putins Ryssland, av J Brooks Spector. Prigozjins myteri ställer flera frågor på sin spets.
Prigozjins marsch mot Moskva, av Timothy Snyder. Tio lärdomar av ett myteri.
”Prigozjins kuppförsök har visat på Putins sårbarhet”. Intervju med den ryska socialisten Ilja Matvejev. Från den australiensiska socialistiska webbplatsen Links.
Varför Ryssland är en imperialistisk makt, av Markus Lehner. Enligt Putin saknar Ukraina existensberättigande. Målsättningen är att återupprätta Storryssland och där intar Ukraina en viktig plats. Således för Ryssland en expansionistisk, imperialistisk politik.
Wagnerisering – Hur Putin sålt ut den ryska staten, av Ilja Matvejev. Den ryske socialisten gör en politisk-ekonomisk analys av Wagnerfenomenet och dess plats i Putins Ryssland.
Ivan Iljin, Putins fascistiske filosof, av Timothy Snyder. Iljn (död 1954) fick en ny vår efter Sovjets sammanbrott. Han är nu en favorit bland många reaktionära ryska intellektuella och politiker, inklusive Putin.
En vädjan till mina progressiva vänner i väst, av Boris Kagarlitskij. Artikel från maj -23 av den nyss arresterade Kagarlitskij, som beskriver verkligheten i Ryssland och kritiserar de "progressiva" i väst som är tvetydiga i sin hållning till Putins regim.
Inga nyttiga idioter längre, av Boris Kagarlitskij. Detta är Kagarlitskijs senaste artikel som handlar om arresteringen av krigshöken Strelkov/Girkin. Den skrevs bara någon dag innan Kagarlitskij själv arresterades.
Nadezjdin-fenomenet, av Boris Kagarlitskij. Inför 2024 års presidentval i Ryssland dök det plötsligt upp en kandidat som bl a var kritisk mot kriget i Ukraina. Han fick snabbt stor uppslutning, men till regimens förtret.
Ryssland visar hur fascistiska idéer kan segra i ett uppsplittrat samhälle, av Balthazar de Robiano, Jon Tell. Artikel ur Jacobin, där författarna argumenterar att fascismen idag inte måste uppstå på exakt samma sätt som den har gjort historiskt.
Strålkastarljus på putinkramaren Jacques Baud, av Martin Fahlgren. Den f d schweiziske översten och säkerhetsrådgivaren har sedan länge utmärkt sig som en förkämpe för Putin och hans krig i Ukraina. Han har också beundrare bland Putinkramare i Sverige.
Debatt: Ryssland och spannmålsavtalet med Ukraina. I juli 2023 vägrade Ryssland förlänga spannmålsavtalet med Ukraina och inledde bombningar av ukrainska spannmålslager. De flesta är kritiska, men det finns de som försvarar det ryska agerandet.
Brev från fängelset, av Boris Kagarlitskij. Kagarlistkij är arresterad pga sin kritik mot den ryska invasionen av Ukraina. Putin & Co vill tysta alla kritiska röster.
Brev från fängelset – ”Resan fortsätter”. 15 februari 2024 dömdes den ryska socialisten Kagarlitskij till 5 års fängelse. Vi publicerar här 2 brev från fängelset, om tillvaron där och om terrorangreppet i Moskva.
Vem är Rysslands terroranklagade marxist?, av Leonidas Aretakis. Om Boris Kagarlitskij, som arresterats för sin kritik mot den ryska aggressionen mot Ukraina.
Brics till attack mot dollarns diktatur, av Martine Orange. Brics-länderna har nyligen (2023) haft ett viktigt toppmöte i Sydafrika. Vad kom de egentligen fram till?
Scott Ritter – Putins amerikanske agitator, av Martin Fahlgren. Ritter är en Putin-lakej med hög svansföring. Han är också mycket uppskattad i Ryssland, där han nyligen turnerade runt i en månad och bl a förevisade sin senaste till ryska översatta bok.
Upphävd ockupation av Krim - Krimtatarer och vägen till avkolonisering, av Mariia Shynjarenko. Om Krimtatarernas situation.
Symbiosen mellan det ryska folket och de mäktiga i Kreml, av Mats Parner. Om den ryska författaren Michail Sjisjkins nyutkomna bok Krig eller fred. Sjiskin är bestört över kriget. Hur kunde det ske och vad krävs för att en gång för alla få stopp på eländet?
"Gör motstånd mot den ryska imperialismen". Intervju med den ukrainska socialisten Hanna Perechoda och den ryska socialisten Ilja Budrajtskis om kriget i Ukraina och vänsterns uppgifter.
Minskande befolkning ett misslyckande för Putin, av Benoît Vitkine. Befolkningsutvecklingen har länge varit ett problem för både Ukraina och Ryssland. Och kriget forcerar denna negativa utveckling - befolkningen minskar.
Ukrainakriget - Ryssar anger kollegor och främlingar, av Amalia Zatari. Angiverikulturen har ökat kraftigt i Ryssland sedan krigets början.
”För Putin är fiender utomlands viktigaste drivkraften i rysk historia”. Intervju med franske historikern Nicolas Werth om bl a den allt hårdare repressionen i Putins Ryssland. Intervjuare Florent Georgesco.
”Generation Z” - Så driver Rysslands unga mot fascismen. Intervju med Ian Garner om hans nya bok som handlar om hur fascistiska idéer sprids bland unga i dagens Ryssland.
Krig, fascistisering och motstånd: perspektiv på den ryska imperialismen, av Ilja Budrajtskis. Artikel om den ryska imperialismens utveckling under den senaste tiden, och om kommande mobiliseringar och presidentval.
Pro-rysk desinformationskampanj avslöjad i Tyskland, av Kate Connolly. X (f d Twitter) är en favoritplattform för rysk desinfo. Här är det Tyskland som varit måltavlan, med budskapet att stödet till Ukraina åsidosätter tyskarnas egna intressen och behov.
Ryska oppositionen försöker rispa Vladimir Putins skyltfönster, av Estelle Levresse. Den oberoende presidentkandidaten Boris Nadezjdin blev snabbt ett irritationsmoment för Putin som inte vill veta av några oppositionella röster.
Hets mot krigsmotståndare i det ryska presidentvalet, av Martin Fahlgren. I januari [2024] framträdde plötsligt en presidentkandidat som kritiserade Putins politik och kriget i Ukraina. Hans kandidatur mötte stort gensvar och Putin-regimen gick till motattack.
Ryssland fängslar krigsmotståndare: ”Putin bryr sig inte om kampanjer”, av Leonidas Aretakis och Jacob Lundberg. I december släpptes den ryske socialisten Kagarlitskij ur fängelse och dömdes till böter. Men nu har han plötsligt dömts till 5 års fängelse av en rysk militärdomstol. Putin drar åt tumskruvarna.
”Nu finns ingen oberoende opposition i Ryssland”, av François Bougon. Enligt officiella ryska uppgifter avled den kände oppositionspolitikern och regimkritikern Navalnyj i fängelse fredagen den 16/2. Vad stod han för och vad kommer hans död att få för konsekvenser?
Ukrainarna har mycket att kritisera Navalnyj för, av Anna Colin Lebedev. I Ryssland var Navalnyj populär bland Putin-motståndare. Bland ukrainare var man betydligt mer kritiska.
Aleksej Navalnyj lärde oss att utmana Putin, av Ilja Budrajtskis. Artikelförfattaren är en rysk socialistisk historiker som befinner sig i landsflykt.
Frihet för Boris Kagarlitskij!, av Suzi Weissman. Efter överklagande från åklagarna dömdes den ryske socialisten Kagarlitskij den 13 februari till 5 års fängelse. Artikeln tidigare publicerad i Internationalen.
”Plötsligt hjärtstopp”, av Tony Wood. Artikel som följer upp oppositionspolitikern Navalnyjs öde. Innehåller även länkar till artiklar som handlar om andra offer för den allt hårdare repressionen i dagens Ryssland.
Rysstroll och desinformation, av Martin Fahlgren. Behandlar frågan ur olika perspektiv: mer generellt och med konkreta exempel, såsom olika debattknep och sätt att sprida desinformation som kommer till användning, exempel på desinfokanaler m m.
”Stoppa kriget” betyder ”Död åt diktaturen”. Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen på Ukrainakrigets tvåårsdag.
Vart går Ryssland? Vad är Ryssland för ett slags samhälle? Hur styrs det och vart är det på väg? Artikelsamling som behandlar olika aspekter av detta.
Kreml har hamnat i anti-islamsk våg, av Benoît Vitkine. I kölvattnet på terrordådet i Moskva vädrar fientliga stämningar mot centralasiatiska muslimer morgonluft i Ryssland.
Putins Ryssland och Stalins Sovjetunionen, av Mats Parner. Drar bland annat paralleller mellan dagens Ryssland och Sovjet under Stalin-epoken.
Den mänskliga arten håller på att dö ut i Ryssland, av Mats Parner. Om ny bok av freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell.
Sankt Bandera eller hur ryska lärare lyder ”påbud” uppifrån in i det absurda, av Benoît Vitkine. Belorusisk artist lurar skolor i Ryssland att organisera märkliga patriotiska upptåg för att påvisa att man lyder diktaturens påbud blint.
Våg av rysk desinformation över Frankrike, av Justine Brabant och Matthieu Suc. Moskva-styrd desinformation har blivit allt vanligare. Den sprids bl a med hjälp av mängder med falska konton och s k botar.
En lysande berättelse om rysk imperialism och ukrainskt motstånd, av Mats Parner. Om den ryske författaren/journalisten Michail Zygars senaste bok Krig och straff: Putin, Zelenskyj och vägen till Rysslands invasion av Ukraina.
Krig, fascism och revolution: varför Putins Ryssland invaderade Ukraina, av Boris Kagarlitskij. Utdrag ur kommande bok av Kagarlitskij, där han diskuterar kring samband mellan krig och revolution och vår tids fascism.
Makaber ekonomisk modell får konsumtionen att sjuda i Ryssland, av Marie Jégo och Margaux Seigneur. Artikelförfattarna menar att Putin infört en ny ekonomisk modell som satt fart på delar av den ryska ekonomin.
Betalda pro-ryska influencers avslöjade i USA (artikelsamling). Nyligen avslöjades att Ryssland betalat amerikanska influencers stora summor för via sociala media påverka presidentvalet och sprida prorysk propaganda om kriget i Ukraina.
Dokument: Uttalande av Ryska socialistiska rörelsen och ukrainska Sotsialny Ruch: mot den ryska imperialismen. Gemensamt uttalande av ryska och ukrainska socialister mot Rysslands invasion av Ukraina. Med kommentar från LeftEasts redaktion.
Dokument: Uttalanden mot kriget i Ukraina. Uttalanden från Ryska socialistiska rörelsen och Fjärde internationalen på ettårsdagen av Rysslands angreppskrig. FI:s uttalande är tidigare publicerat i Internationalen.
Dokument: Uppmaning till solidaritetsaktioner med antikrigsaktivister i Ryssland. Uttalande från Ryska socialistiska rörelsen. Tidigare publicerad i Internationalen.
Dokument: Mot halvsolidaritet och falsk pacifism!. Uttalande från Ryska Socialistiska Rörelsen 1:a maj 2023.
Dokument: Aleksej Navalnyj mördad i fängelset. Uttalande från den ryska vänstergruppen Ryska socialistiska rörelsen. Tidigare publicerat i Internationalen.
Internationell press om Ukraina-kriget 3 april 2022. Denna samling handlar inte direkt om kriget, utan om krigets allvarliga politiska, ekonomiska och sociala konsekvenser för Ryssland.
Sovjet förgår men maffian består, av Anders Hagström. Recension av Arkadij Vaksbergs bok Sovjetmaffian.
Internationella uttalanden: Frihet åt Boris Kagarlitskij! Frihet åt alla ryska politiska fångar!. Den ryske socialisten Kagarlitskij har länge kritiserat den Putin-regimen och dess krig i Ukraina. Nu har han gripits och anklagas för att "främja terrorism".
Svensk vänsterpress om arresteringen av Boris Kagarlitskij i juli 2023. Den ryske socialisten arresterades 25 juli 2023, anklagad för att ha ”rättfärdigat terrorism”. Den verkliga anledningen är hans krigsmotstånd, dvs man vill tysta kritiska röster mot invasionen av Ukraina.
Befria Boris Kagarlitskij och alla ryska politiska fångar!. Petition som har undertecknats av ett stort antal progressiva personer över hela världen. Tidigare publicerad i Internationalen.