USA-imperialismen

Om den amerikanska imperialismens framfart i olika länder

Den amerikanska interventionen i Ryssland 1917-20, av William Appleman Williams.

Europa och Amerika, av L Trotskij. Tal från 1926, där Trotskij analyserar USA:s framväxt som en ny världsdominant och Europas svagare ställning.

Kontrarevolution – myt och verklighet i Grekland, av Todd Gitlin. Om USA:s hjälp till den grekiska kontrarevolutionen efter Andra världskriget.

Kalla krigets myter, av Isaac Deutscher.

USA:s utveckling till imperialistmakt, av Sven Ekberg. Artikel skriven av en medarbetare i tidskriften Kommentar. Behandlar hur USA blev en imperialistisk "supermakt".

Vad är USA-imperialismen?, av Ernest Mandel.

Imperialismens politiska ekonomi, av Harry Magdoff. En "klassisk" studie av Förenta Staterna i imperialismens epok.

Världen, enligt McDonald's, av André Larivière och Michel Bernard.

De intellektuellas ansvar, av Noam Chomsky. En klassisk uppgörelse med cynismen och lögnerna inom amerikansk utrikespolitik utifrån exemplen Dominikanska republiken, Kuba och Vietnam. En stridsskrift som fortfarande äger stor giltighet.

Från Jalta till Vietnam. En kritisk granskning av USA:s utrikespolitik, av David Horowitz. Denna "klassiker" handlar om USA:s roll i det "kalla kriget" och som "världspolis". Den spelade stor roll för särskilt den svenska vietnamrörelsen under slutet av 1960-talet.

USA:s imperialism: uppkomst och framväxt, av Gareth Stedman Jones. Artikel från 1969. Förf. tillhörde redaktionen för New Left Review.

Vietnam: Krig och diplomati sedan januari 1968. En analys av Förenta staternas politik, av Gabriel Kolko. Artikel från 1969.

Amerikansk utrikespolitik. En analys av maktmedel och målsättningar, av Gabriel Kolko. Bok från 1969 som bl a handlar om USA:s intervention i Vietnam.

Nixons Kina-politik: En ny kontrarevolutionär taktik i Asien. Artikel från början av 1972 som analyserar USAs politik med användning av "Pentagonpappren". 

Konflikten mellan Kampuchea/Kina och Vietnam. Artiklar ur tidskriften Kommentar 1977-81.

Fortfarande en ädel sak, av J Pilger. Från 1998. Om Vietnam. 

Två artiklar om Bush ur den belgiska tidskriften Solidair, skrivna av Peter Mertens:

Familjen Bush och blodspengarna.

Familjen Bush och krigspolitiken.

Kriget om oljan i Mellanöstern, om Gulfkriget i Kuwait. Tidigare publicerad i Rood (Bryssel)

Näringslivet i USA och oljan i Irak, om USAs oljeintressen i Mellersta Östern. Tidigare publicerad i Workers World (NewYork).

USA och kriget mot Irak - Om vapenindustrin och oljan. Artikelsamling från 2003.

Irak, USA och oljan: "Peak-oil" och tillväxtens problem, av Stig Eriksson. Håller oljan på att ta slut? Artikeln analyserar mycket viktigt problem när det gäller energiförsörjningen.

Terror är inte de fattigas vapen, av Mats Parner. Hur står det egentligen till med USAs kamp mot terrorismen? Är man konsekventa motståndare till terrorism eller...?

Rena pengar, smutsiga krig - vapenindustrin och den nya upprustningen, av Ataulfo Riera. Om USAs och NATOs upprustning och roll i världspolitiken (från 2000).

Slöjan, Obama och 30-åriga kriget, av Mats Parner. Om USAs "kamp mot terrorn" i Afghanistan, Pakistan, Irak m m.

Hurrarop för kriget och imperiet. Artikel från amerikanska "Socalist Worker" om mordet på Usama bin Ladin, reaktionerna i USA och "kriget mot terrorn".

Obamas strategi för att lämna Afghanistan, av Alex Callinicos. Om mordet på bin Laden och dess plats i USA:s strategi.

Rättvisa eller hämnd?, av Phyllis Bennis. Amerikansk antikrigsaktivist kommenterar mordet på Usama bin Ladin.

USA / Nato, bort med tassarna från Libyen! Seger för upproret!, av Andrew Pollack. Från den amerikanska vänstertidningen Socialist Action.

De krigsförbrytelser som följde på 11 september. Artikel från Socialist Worker (USA).

CIA:s hemliga internationella krig mot vänstern, av Branko Marcetic. Artikel från Jacobin magazine, november 2020. Om "Operation Condor", ett samarbete mellan CIA och latinamerikanska militärdiktaturer för att förtrycka och mörda vänsteranhängare.

Ryssland, Kina, USA, Indien och det nya kalla kriget. Ryssland är inte så isolerat som det kan framstå i "väst". Åtskilliga stora länder (däribland Kina, Indien och Pakistan) har vägrat ta klar ställning mot kriget. De har en egen agenda.

Biden-administrationen har inte bråttom att hjälpa Ukraina att förhandla om ett slut på kriget, av Branko Marcetic. Artikel ur Jacobin, maj 2022. Kan diplomatiska förhandlingar vara ett acceptabelt sätt att få slut på kriget i Ukraina? Varför driver i så fall inte väst på hårdare för det?

USA-imperialismen går mot slutet, av Michael Pröbsting. Kommenterar en intervju med en desillusionerad amerikansk utrikespolitisk expert, som är pessimistisk när det gäller USA:s framtid. Krigen i Ukraina och Gaza ingår i den bilden.