Vänsterpress om USA

Vänsterpress om USA

Vänsterpress om Kuba/USA – december 2014. Historiska händelser: Diplomatiska förbindelser upprättas mellan Kuba och USA. Kubaner frisläppta ur amerikanskt fängelse.

Vänsterpress om Kuba/USA – januari 2015. Om Kuba och dess relationer till USA efter att Washington och Havanna kommit överens om att återuppta diplomatiska förbindelser.

Vänsterpress om de första primärvalen i USA 2016. Artiklarna handlar främst om framgångarna för Bernie Sanders, en med amerikanska mått mätt radikal socialist.

Vänsterpress om primärvalen i USA – mars 2016. Framgångarna för högerpopulisten Donald Trump och socialisten Bernie Sanders fortsätter att skaka om etablissemanget i USA.

Vänsterpress om primärvalen i USA – slutet av mars 2016. Bernie Sanders fortsätter att överraska - vann de senaste primärvalen med skrällsiffror.

Vänsterpress om primärvalen i USA – början av april 2016. Bernie Sanders fortsätter att överraska i primärvalen. Knappar in på Clintons försrpång.

Vänsterpress om primärvalen i USA – slutet av april 2016. New York: Trump och Clinton stärker sin ställning, men Bernie Sanders kampanj fortsätter att mobilisera stora massor.

Vänsterpress om primärvalen i USA – maj 2016. Republikanerna: Trump har segrat. Demokraterna: Kampen mellan Clinton och Sanders är inte avgjord än.

Vänsterpress om primärvalen i USA – juni 2016. Primärvalssäsongen närmar sig slutet och det mesta tyder på att huvudkombattanterna kom mer att bli Clinton och Trump, men det återstår fortfarande en del frågetecken.

Vänsterpress om presidentvalet i USA – augusti 2016. Clinton mot Trump. Om inte något oförutsett som skakar om USA inträffar, så kommer någon av de två bli USA:s nästa president. Så vad står de egentligen för? Och vilka alternativ finns?

Vänsterpress om presidentvalet i USA – november 2016. Artikelsamling med kommentarer och analyser.

Vänsterpress om presidentvalet i USA – mitten av november 2016. Kommentarer och analyser av det amerikanska presidentvalet.

Vänsterpress om Trumps första tid som USA-president.

Vänsterpress om amerikanska missilattacken på Syrien – april 2017. Artiklar ur svensk vänsterpress. Även referenser till internationell vänsterpress.

Vänsterpress om president Trumps äventyrligheter – maj 2017. Bland annat om Trumps rundresa i Mellanöstern.

Vänsterpress om mellanårsvalet i USA hösten 2018. Demokraterna vann majoritet representanthuset, men republikanerna behöll makten i senaten. Vad betyder detta i praktiken? Och vilka andra förändringar kan noteras?

Vänsterpress om USA – slutet av september 2019. Det fortsätter att storma kring Trump och i hans kölvatten växer högerextremismen. Men även vänstern växer som aldrig förr.

Vänsterpress om primärvalen i USA – februari 2020. Demokratiska partiet har påbörjat primärvalen för att vaska fram en presidentkandidat.

Vänsterpress om revolten i USA – början av juni 2020. Mordet på George Floyd i Minneapolis har utlöst en enorm proteströrelse som spritt sig över hela världen.

Vänsterpress om protesterna mot rasismen i USA – juni 2020. Massprotesterna mot polisrasismen i USA fortsätter och sprids över hela världen.

Vänsterpress om protesterna mot rasismen i USA – slutet av juni 2020. Manifestationerna mot det rasistiska polisvåldet och de rasistiska traditionerna i USA fortsätter.

Vänsterpress om Black Lives Matter-rörelsen – början av juli 2020. Mobiliseringarna mot rasismen lever fortfarande.

Internationell vänsterpress om Black Lives Matter – juli 2020. De flesta artiklarna här är översatta speciellt för Marxistarkivet, dvs har inte publicerats någon annanstans.

Vänsterpress om USA – augusti 2020. Skandalerna kring Trump blir allt fler samtidigt som USA skakas av ekonomiska, miljöbetingade, rasistiska och andra problem: Covid-19-pandemin, BLM-rörelsen, enorma skogsbränder i Kalifornien ...

Vänsterpress om USA – början av september 2020. Antalet döda i Covid-19 närmar sig 200.000, fler svarta faller offer för dödligt polisvåld som försvaras av Trump, svåra bränder i Kalifornien, snart presidentval... Vart går USA?

Vänsterpress om skogsbränderna i USA –september 2020. USA:s västkust har drabbats av de värsta skogsbränderna i modern tid. rasserar enorma skogsbränder. Värst drabbat är Kalifornien, men även delstaterna Oregon och Washington har nåtts av bränderna.

Vänsterpress om USA – början av oktober 2020. Trumps skatteaffärer, presidentvalsdebatten, bråket om den amerikanska Högsta domstolen ...

Vänsterpress om USA – mitten av oktober 2020.

Vänsterpress om USA – slutet av oktober 2020. Mindre än en vecka kvar till presidentvalet. Vart går USA?

Vänsterpress om USA-valet – början av november 2020. Presidentvalet har hållits och rösträkningen har börjat. Men det kommer att dröja innan valutgången klar. Och Trump kommer inte att godta en valförlust.

Vänsterpress om USA-valet – mitten av november 2020. Biden har förklarats som segrare i det amerikanska presidentvalet, fast Trump vägrar acceptera det.

Vänsterpress om USA – mitten av januari 2021. Donald Trumps saga som USA:s president är snart slut. Hans sista desperata drag att inspirera till en attack på kongressen i Washington slog slint. Vilket efterspelet blir återstår dock att se.

Vänsterpress om USA – februari 2021. Trump har lämnat Vita huset och hans plats övertagits av Biden. Men USA står inför en mängd svåra problem.