Svensk högerextremism

Artiklar om svensk högerextremism

Denna avdelning aktualiserades framförallt efter Sverigdemokratrenas valframgångar 2010.

Varför inte i Sverige? Om den radikala högerpopulismens relativa misslyckande, av Jens Rydgren. 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen, så tesen om Sverige som ett undantag gäller inte längre. Artikeln (från 2002) som synar den svenska "högerpopulismen" är dock fortfarande läsvärd.

Sverigedemokraterna och fascismen, av Martin Fahlgren. Är SD fascister? Hur ska man ta itu en politisk rörelse av SD:s slag?

De nygamla välfärdsnationalisterna, av Mats Parner. Om Sverigedemokraterna, deras historia och bakgrund.

Är SD fascistiskt?, av Anders Hagström. Vilket slags parti är egentligen Sverigedemokraterna? Svaret på den frågan påverkar givetvis hur man bör förhålla sig till och bemöta detta parti.

Hur slår man undan grunden för SD?, av A Hagström. Ett försök att analysera vad är SD egentligen är och hur man bör agera för att effektivt bekämpa detta parti.

Är Sverigedemokraterna fascister?, av Benny Åsman. Kommentar till en artikel i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna och fascismen, av P-O Mattsson. Debatten fortsätter.

Vad är fascism och vilka är SD?, av Amanda Dübeck. Ett inlägg från Internationella Socialister, med kommentar från Benny Åsman.

Sverigedemokraterna och den svenska vänstern, av Martin Fahlgren. Artikel som bygger på en inledning som hölls vid ett debattmöte om den svenska vänstern.

Är SD fascister? Anders Svensson vs Benny Åsman. Debatten går vidare.

Artiklar om Sverigedemokraterna, av David Kaza. Från tidningen Offensiven.

Debatt - Hur bekämpa SD? Per-Åke Westerlund vs Anders Hagström.

Nazister i Eskilstuna 1 maj 2012 - En dokumentation. Vad hände egentligen och hur har massmedia behandlat händelserna i Eskilstuna 1 maj? 

Vad är fascism?, av Torbjörn Tännsjö. Tännsjö, som är professor i praktisk filosofi, framför kritiska synpunkter på Henrik Arnstads nyligen publicerade bok om fascismen.

Hur stoppar man Sverigedemokraterna?, av Martin Fahlgren. Journalisten H Arnstad har skrivit en bok om fascismen. I samband med publiceringen har han, bl a i en intervju i tidningen ETC, fört fram synpunkter på Svergedemokraterna. Här kritiseras dessa.

Fascism, Sverigedemokraterna och Henrik Arnstad, av Martin Fahlgren. En utförlig kritisk granskning av Arnstads omskrivna bok "Älskade fascism".

Artikelsamling: Arnstad om fascismen igår och idag. Recensioner och debatt om ny bok om fascismen.

“Ser världen i svart-vitt”, av K O Knausgård. Henri Arnstad har i sin bok om fascismen och i artiklar gjort uttalanden om våra grannländer som retat många. Här går Knausgård (känd för en romansvit som bl a handlar om fascismen) till motattack.

'Grannar på skilda vägar' Fascismen i Finland i jämförande svensk belysning, av Lauri Karvonen. Om fascismen i Finland och Sverige.

Vad är Sverigedemokraterna för ett slags parti? av Hans Ödman. En kritisk studie av SD, det parti som i senaste valet (2018) blev tredje största parti i riksdagen.

Föredrag om högerextremism och fascism, av Martin Fahlgren. Ett tal som hölls 12 september 2013. Tar upp såväl gårdagens som dagens fascism, aktualiserad av det nynazistiska grekiska Gyllene grynings mord på en anti-fascist häromdagen m m.

Inga nazister i Göteborg! september 2017. Den 30 september demonstrerar nazister på Göteborgs gator. De kommer att mötas av en massiv motdemonstration. Om detta och om kampen mot högerextremism mer principiellt.

Vänsterpress om nazistdådet i Malmö – mars 2014. Natten till söndagen 9/3 attackerades personer som deltagit i en feministisk manifestation. Vid attacken användes bl a knivar. Tre personer hamnade på sjukhus, en av dem med livshotande skador.

Vänsterpress om Putilov-skandalen – september 2016. Egor Putilov (pseudonym) har avslöjats som en desinformatör, som spritt lögner om om bl a opposition i Ukraina och Ryssland, fejkat debatter (där han låtsats vara olika personer) m m.

Vänsterpress om Putilov-skandalen – mitten av september 2016. Mer om fallet Egor Putilov.

Vänsterpress om Putilov-skandalen som växer – slutet av september 2016. Denna artikelsamling handlar mest om frågor kring Putilovs skriverier om Ukraina i Arbetaren och Aftonbladet.

Vänsterpress om Sverigedemokraterna – oktober 2018. Det högerextrema SD har haft stora valframgångar. Vad beror det på? Vad är SD för ett slags parti? Hur kan man bryta dess frammarsch?