Rättvisepartiet Socialisterna

Rättvisepartiet Socialisterna: Vi tog 8 mandat!

Nu behövs kamp mot högerregering och rasism

RS tog åtta mandat! konstaterar en mycket nöjd Mattias Bernhardsson, som själv valdes in för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommun.

Totalt ökade Rättvisepartiet Socialisterna från fem till åtta kommunala mandat.
– Vi behöll våra tre mandat i Umeå, ökade från två till tre i Luleå och tog två helt nya mandat i Haninge, säger Per-Åke Westerlund, RS ordförande.
Med åtta mandat i tre kommuner är RS nu även vad gäller mandat det största partiet till vänster om riksdagen.

Starkt stöd

– 2 724 röster i Umeå, 1 825 i Luleå och 1 216 röster i Haninge visar att en tydligt socialistisk politik kan vinna starkt stöd. I Luleå har vi ökat med en fjärdedel och i Haninge har röstetalet nästan femdubblats. I Piteå där RS för första gången ställde upp fick partiet närmare 300 röster.
RS huvudfrågor i valet var löner och villkor för de anställda i äldreomsorg, barnomsorg och andra kommunala verksamheter. Och till skillnad från andra partier menar RS allvar med kraven även efteråt. Frågorna är extra aktuella eftersom avtalsrörelsen börjar efter nyår.
– De röster vi fått har grundlagts genom alla kampanjer vi drivit de senaste åren. I Haninge vet många att vi organiserade kampanjen som stoppade lunchavgifterna. Och många har skrivit på våra listor mot våld mot kvinnor, säger Mattias Bernhardsson.
I alla tre kommunerna genomförde RS demonstrationer mot rasism som en del av valkampanjen. Att bemöta rasismen med argument och aktioner som får stöd av arbetare och ungdomar är det bästa sättet att stoppa dem.
– Särskilt med sd:s ökade röstetal kommer antirasismen att vara en av våra huvudfrågor i höst, säger Per-Åke Westerlund.
Nu måste också arbetare, arbetslösa, pensionärer och många fler förbereda kamp mot Reinfeldts högerregering, avslutar Per-Åke Westerlund.