Iran

Texter om Iran

När den röda fanan vajade över Iran, av Peyman Jafari. Artikel om den kortlivade socialistiska sovjetrepubliken i norra Iran 1920. Tidigare publicerad i Internationalen.

Schahregimens historia – 35 år av blodigt förtryck , av Ingvar Rydberg. Artikel från 1978. 1953 störtades den demokratisk valda regeringen. Men till slut fick iranierna nog och gjorde uppror. Det är den historien som tecknas här. Tyvärr slutade dock det hela med att islamister tog över.

Iran efter revolutionen 1979 kan indelas i tre skeden. Intervju med den iranske advokaten och en människorättsaktivisten Zarafshan Nasser.

Om Iran - artiklar ur tidskriften Fjärde Internationalen. Artiklarna från 1979-83, dvs handlar om störtandet av shahen och tiden närmast därefter, med Iran-Irak-kriget, vänsterns nederlag och upprättandet av en islamistisk republik.

De iranska kommunisternas tredje tragedi, av Fred Halliday. Artikel från 1983 om vänsterns katastrofala nederlag i Iran i början av 1980-talet.

Islamiska republiken Iran: en kapitalistisk, teokratisk och patriarkal diktatur, av Babak Kia. Artikel om upproret i Iran efter "moralpolisens" mord på Mahsa Jina Amini i september 2022.

"Putinregimens fall kan leda till Assads och den iranska regimens kollaps", av Alona Liavsheva och Joey Ayoub. En libanesisk palestinier och vänsteraktivist intervjuas om sin syn på kriget i Ukraina, situationen i Mellanöstern, solidaritet mellan förtryckta nationer och folk m m.

Irans missilattack mot Israel – vart är vi på väg?. Artikelsamling om den uppkomna instabila situationen i Mellanöstern efter iranska attacken på Israel.

Vänsterpress om Iran – januari 2018. Om massprotesterna december-januari 2017-2018.

Vänsterpress om Iran-USA efter mordet på general Soleimani – januari 2020. Mordet har lett till massiva antiamerikanska demonstrationer Iran och Irak. Även stora regimkritiska mobiliseringar har hållits, i Iran i synnerhet efter nedskjutningen av ett passagerarplan.

Dokument: Den iranska revolutionen fyra år efter upproret i februari 1979. Rapport (från Fjärde Internationalen) som analyserar störtandet av shahen och hur islamister (Hezbollah) till slut tog över hela makten - som de fortfarande innehar.

Dokument: Uttalande från Fjärde internationalens internationella sekretariat angående hotet om krig i Syrien och Iran. Från 1 mars 2012. 

Underkategorier