Venezuela

Texter om utvecklingen i Venezuela

När de kommer ner från bergen ... Vad hände med Venezuela?, av Greg Grandin. En artikel/recension som tecknar Hugo Chávez väg till makten utifrån hans egen självbiografiska redogörelse.

Hugo Chávez och revolutionen i Venezuela. Ur ARBETARMAKT nr 1/2 2007.

Venezuela - mot en socialistisk ekonomi? Artikel av Rolf Bergqvist, ur Röda Rummet 2/2007.

Venezuela - Chavez styre 10 år, vart leder revolutionen, av Rolf Bergqvist. Artikel från slutet av 2008.

Latinamerika och den arabiska revolutionen. Chávezismens bankrutt?, av Ataulfo Riera.

Vänstern och Venezuela, av Claudio Katz. Demonstrationer, våldsamma sammanstötningar, matbrist... Vad är det egentligen som sker och vad  står på spel i Venezuela och hur bör vänstern förhålla sig till den kritiska utvecklingen?

Intervju med Julio Borges, talman i Venezuelas parlament. Borges är en ledande representant för oppositionen. Intervjun är från BBC:s Hardtalk i maj 2017.

Ofullbordade affärer, av Daniel Finn. Artikel om Venezuela från Jacobin magazine, maj 2017. Tecknar en bakgrund till den ekonomiska krisen i landet. Tidigare publicerad i Röda Rummet.

Hur kunde vänstern i USA få Venezuela så mycket om bakfoten?, av Shamus Cooke. Om den ambivalenta hållningen till utvecklingen i Venezuela hos delar av vänstern.

Dags för den ”internationella vänstern” att ta ställning om Venezuela, av Gregory Wilpert. Mer om utvecklingen i Venezuela och vad den betyder.

Venezuela har antagligen en av världens mest demokratiska grundlagar. Varför ändra i den?, av Eva Björklund. Mer om Venezuela och oppositionens agenda.

Venezuela - Oppositionen har svårt att få fäste i de folkliga kvarteren, av Jean-Baptiste Mouttet. Om utvecklingen i Venezuela.

Maduros liberala New Deal för Venezuela, av Daniel Hellinger. Krisen i Venezuela fortsätter. Och för att komma till rätta problemen tillgriper nu Maduro reformer som skulle varit otänkbara på Hugo Chávez tid.


Vart går Venezuela? Artiklar ur tidskriften Röda Rummet om Venezuela (2003-2006).

Rolf Bergkvist om Venezuela 2010-2016. Denna artikelsamling kompletterar tidigare samlingar med Venezuela-artiklar av Rolf B, som har skrivit kunnigt och bra om Venezuela sedan den "bolivarianska revolutionen" började vid millennieskiftet.

Vänsterpress om Venezuela – december 2015. Socialistpartiet råkade ut för ett stort nederlag i det senaste parlamentsvalet. Varför och vart är Venezuela på väg?

Tidskriften Röda Rummet om Venezuela 2016-17. Venezuela befinner sig i en djup kris. Varför? Vad var det som gick snett? Vad hade kunnat göras för att undvika detta?

Vänsterpress om Venezuela i juli 2017. Om den kritiska situationen i Venezuela.

Vänsterpress om Venezuela i början av augusti 2017. Artikelsamling om den fortsatta utvecklingen i Venezuela.

Vänsterpress om Venezuela – mitten av augusti 2017. Krisen visar inga tecken på att avta.

Vänsterpress om Venezuela - februari 2019. Maduro-regimen ansätts hårt från landets högeropposition, som har USA, EU och högerregimerna i Latinamerika i ryggen.

Vänsterpress om Venezuela – slutet av februari 2019. Ansträngningarna att störta Maduro-regeringen och i dess ställe installera en högerregim fortsätter.

Vänsterpress om Venezuela – juni 2019. Oppositionens kuppförsök i slutet av april misslyckades, men krisen fördjupas alltmer.