Libyen

Texter om utvecklingen i Libyen

Om Fidel Castros hållning till händelserna i Libyen. Artikel och dokument.

Libyen: Hur Gaddafi blev en diktator med stöd i väst, av Peter Boyle. Analys av Gaddafi-regimens utveckling från "förbrytarstat" till polare med västregeringarna.

Inbördeskrig i Libyen, av Stefan Horvath. Artikel från 23 februari.

Libyen. Imperialisterna agerar för att få kontroll över upproret, av Stuart King.

När imperialismen säger humanism!, av Ludo de Brabander. Om västmakternas planer för Libyen.

Latinamerika och den arabiska revolutionen. Chávezismens bankrutt?, av Ataulfo Riera.

Västvärlden går i krig för olja och makt, av T Arabia och A Maas. Om attacken på Libyen.

10 skäl att säga NEJ till intervention av västmakterna i Libyen, av Andrew Murray. Vänstern diskuterar om man ska stöda en "flygförbudszon" över Libyen eller ej. Denna artikel tar upp 10 argument mot.

Vad händer i Libyen? Intervju från 19 mars 2011 med G Achcar, om hans syn på utvecklingen i Libyen och inte minst frågan om FN-resolutionen om en "flygförbudszon".

Libyen - Imperialismens nästa krig i Mellanöstern, av Stuart King.

Det militära anfallet i Libyen – ett imperialistisk övergrepp eller en humanitär medling?, av Bertil Videt. Diskuterar hur vänstern bör förhålla sig till bombningarna av Libyen.

Vänsterpartiet och Libyen – en dokumentation. V stödjer flygförbudszonen, men det finns flera kritiska röster mot detta.

Libyen: ett eländigt protektorat som väst kommer att skapa, av Tariq Ai. Artikel som analyserar utvecklingen i Libyen efter Natos angrepp.

Därför bombas Libyen. Intervju med Mellanösternexpert.

Nato över Libyen, av Simon Hardy.

Libyen – en befogad och nödvändig diskussion ur ett anti-imperialistiskt perspektiv, av Gilbert Achcar, som försvarar sin ståndpunkt om stöd till en flygförbudszon över Libyen.

Revolutionen måste förbli i arabiska händer, av Kevin Ovenden. Ett svar på Achcars artikel ovan.

Gilbert Achcar - kryssningsrobots-marxist?, av Pham Binh. Kritik av Achcars inställning i frågan om FN:s/NATO:s intervention i Libyen.

Tecknen på revolutionens nederlag, av Saoud Salem. Libysk anarkist om imperialisternas intervention i Libyen.

Den libyska revolutionen och den arabiska våren. Artikel från den amerikanska socialistiska organisationen Solidarity som analyserar upproret i Libyen.

Intryck från det nya Libyen, av Jamal Jaber. Artikel och en intervju med en libysk oppositionell, från mitten av juni 2011. Jaber är en libanesisk aktivist som besökte Libyen i juni.

Det libyska upproret mellan Gaddafis hammare, NATO:s städ och vänsterns förvirring: resultat och framtidsutsikter, av Gilbert Achcar. Ytterligare en diskussionsartikel om upproret i Libyen, flygförbudszonen, imperialismens planer, etc.

Nato:s ”konspiration” mot den libyska revolutionen, av G Achcar. Artikel (skriven före Tripolis fall och den senaste utvecklingen) där Achcar diskuterar västmakternas planer för Libyen.

Folkligt uppror och imperialismens planer. Intervju med G Achcar från slutet av augusti 2011.

Efter Gaddafi. Intervju med G Achcar från 4/9 2011. Uppföljande frågor till intervjun ovan och diskussion om vad utvecklingen kan tänkas bli i Libyen efter Gaddafi.

Clarté om Libyen. Tre artiklar om bakgrunden till inbördeskriget och USA/NATO:s intervention i Libyen.

USA / Nato, bort med tassarna från Libyen! Seger för upproret!, av Andrew Pollack. Från den amerikanska vänstertidningen Socialist Action.

Imperialismen och revolutionen i Mellanöstern, av Richard Seymour. Artikel från "Socialist Review" som analyserar händelserna i fr a Libyen och imperialismens strategi där.

Vad NATO gör mot Libyen, av Patrick Cockburn.

Libyen är varken Tunisien eller Egypten, av Samir Amin.

Rebellernas dubbla ansikte, av Claes Lönegård. Om rebellerna i Libyen.

Libyen: Lärdomar av ett idiotiskt krig, av Francois Bonnet.

Imperialistisk intervention i Libyen och vänstern,av Andreas Kloke. Ledande medlem i grekiska sektionen av Fjärde Internationalen om Libyen.

Bombhögern har fått sällskap, av Henrik Skrak. Artikel om svenska vänstern och Libyen ur tidskriften Clarté.

Vänsterpressen om Tripolis fall. Artikelsamling, 25/8 -11.

Libyen - En seger för Natos specialtrupper?, av Sarah Diffalah. Artikel ur franska tidningen "Le Nouvel Observateur" som diskuterar NATO:s roll vid offensiven mot Tripoli.

Vad händer med Libyen nu? Den världsberömde norske freds- och konfliktforskaren Johan Galtung reflekterar över Libyens framtid efter Gaddafis fall.

En imperialistisk seger är inte ett framsteg för det libyska upproret, av Jeff Mackler. Artikel från den amerikanska organisationen Socialist Action.

Efter Gaddafis död: revolution och kontrarevolution i Libyen, av Alan Woods. Artikel från 21/10 2011 som analyserar och diskuterar den hittillsvarande och framtida utvecklingen i Libyen.

Libyen – hoppet står till massornas kamp, av John Ericsson. Två artiklar ur Rättvisepartiets teoretiska tidskrift. Tar bl a upp de oroande uppgifterna om omfattande rasistiska övergrepp mot svarta.

Dags att betala tillbaka för segern. Intervju med Tariq Ali.

Libyska protester mot att NTC stjäl revolutionen. Artikel om protesterna i Libyen i mitten av december 2011.

”17 Februari” – ett första årsbokslut över den libyska revolutionen, av Göte Kildén och Benny Åsman. Upproret i Libyen och särskilt NATO-bombningarna gav upphov till hårda motsättningar inom vänstern. K&Å tillhörde den falang som stödde bombningarna. De ger här sin syn på det hela.

Brittisk vänster om Libyen. Tre artiklar om problemen i dagens Libyen.

Achcar om Libyen och Syrien, av Michael McGehee. Achcar anses vara en stor auktoritet när det gäller arabvärlden. Men alla gillar inte hans ståndpunkter, vilket denna kritiska artikel är ett exempel på. 

Libyen – förödelse och splittring, av Vijay Prashad. Libyen idag, 2015: Prashad, som är en vänsterorienterad, känd specialist på Mellanöstern, menar att USA:s och NATOS:s "humanitära intervention" i själva verket förött Libyen, precis som den förödde Irak.


Vänsterpress om Libyen (oktober 2013). 2 år efter att diktatorn Muammar Kadaffi störtades borde det vara dags för en summering av vad som hänt sedan dess.

Vänsterpress om Libyen – november 2013.. En ganska mager månad när det gäller bevakningen av Libyen i svensk vänsterpress.

Vänsterpress om Libyen 2014. Libyen kännetecknas fortfarande av politiskt/ekonomiskt/socialt kaos och strider mellan olika milisgrupper (de flesta islamistiska). Ingående artiklar från årets början till mitten av september.

Libyen i backspegeln – böcker om Libyen, av Martin Fahlgren m fl. Redovisar 3 böcker om Libyen med utdrag och recensioner. 

Recension: Om boken Libye, Otan et Mediamensonges, av Paul Vanden Bavière. En recension av belgaren Michel Collons nyligen utkomna bok "Libyen, Nato och medialögner. En handbok i motpropaganda" som främst handlar om hur västmakterna använde massmedia i denna konflikt.

Dokument: Stöd det folkliga upproret i Libyen. Uttalande (teser) från "Movement pour le socialisme" (Schweiz).

Dokument: Uttalande från NPA: Stöd det libyska folket mot diktaturen. Om den militära upptrappningen i Libyen.

Dokument: Debatt om bombkriget i Libyen. Amerikanska socialister diskuterar USA-NATOs intervention.

Dokument: Den imperialistiska kapplöpningen om Libyen. Ledare från International Socialist Organisation (ISO) i USA.

Dokument: Ner med Gaddafi-regimen! Stoppa den imperialistiska interventioner nu! Stöd den libyska revolutionen! Uttalande från Fjärde internationalen.

Dokument: Uttalande om NATOs angrepp på Libyen. Uttalande från arbetarorganisationer i Pakistan.

Dokument: Nej till imperialistiskt krig i Libyen. Uttalande från danska Socialistisk Arbejderparti (SAP),

Dokument: Nej till intervention i Libyen! Seger åt de arabiska revolutionerna! Brittiska SWP (Socialist Workers Party) om Libyen.

Dokument: En dröm om ett demokratiskt Libyen. Uttalande från det tillfälliga "Nationella rådet" i Libyen, daterat 29 mars 2011.

Dokument: Uttalande från Nouveau Parti Anticapitaliste, NPA, om Libyen.  Från 21 augusti 2011.

Dokument: Nära förestående seger i Libyen – kampen kommer att fortsätta. Uttalande från Socialist Resistance, Fjärde internationalens brittiska sektion, antaget 31 augusti 2011.