Egypten

Texter om utvecklingen i Egypten

Anwar el Sadats Egypten - Öppning mot Väst, isolering i arabvärlden, av Marie-Christine Aulas. Artikel från 1976.

Egypten efter Andra världskriget, av Per Björklund. Två kapitel ur Björklunds bok Arvet efter Mubarak. Egyptens kamp för frihet.

Muslimska brödraskapet i Egypten, av Nawar El Sadaawi och Sherif Hetata. Vilket slags organisation är det Muslimska brödraskapet? En historisk bakgrund. Artikeln är från 1994.

Egypten skakas av folkliga protester, av De Brabander. Om den aktuella situationen (sommaren 2009) i Egypten.

Egypten: Revolutionen måste fortsätta! Av  Stuart King. Om det pågående upproret (vintern 2010).

Från Nasser till Mubarak, av Eric Ruder. En bakgrund till de omvälvande händelserna i Egypten (januari 2011).

Rötterna till upproret i Egypten, av Lee Rustar. Om de klassmotsättningar och politiska strider som ledde till resningen i Egypten (januari 2011).

Kamrater och bröder, av Hossam al-Hamalawy. Artikel från 2007 om den förändring som var på väg i förhållandet mellan det egyptiska Muslimska brödraskapet och delar av den radikala vänstern.

Intervju med Gilbert Achcar om utvecklingen i Egypten. Intervjun är från slutet av januari 2011.

Arbetarna, medelklassen, militärjuntan och den permanenta revolutionen, av Hossam al-Hamalawy. Analys av läget i Egypten efter Mubaraks fall, februari 2011.

Den framväxande kontrarevolutionen i Tunisien och Egypten, av Mahdi Darius Nazemroaya. Artikel från "Global Research", en forskningsorganisation i Kanada, som varnar för kontrarevolutionära krafter i Tunisien och Egypten.

Mubarak går: Den egyptiska revolutionens första seger, av Stuart King.

Endast folkrörelsen kan ge Egypten demokrati, intervju med Gilbert Achcar (från februari 2011). Handlar bl a om militärens roll i Egypten.

Egypten – en översikt av revolutionen den 25 januari , av Alaa Shukralaa. Från 25 mars 2011.

Det reaktionära blocket i Egypten, av Samir Amin. Utdrag ur en artikel i juninumret av Monthly Review. Analyserar de reaktionära krafterna i Egypten.

Egyptens moderna historia, av Samir Amin. Utdrag ur Amins nya bok The Reawakening of the Arab World.

Demonstranter och armén kämpar om gatorna, av Johnson, Mulholland (CWI). Egypten strax innan valen i november 2011.

Kampen som kommer efter det egyptiska valet. Intervju med en medlem från den egyptiska socialistiska gruppen "Revolutionära socialister" om situationen ilandet. Intervjun gjordes strax innan valet i november 2011.

Den egyptiska revolutionen fortsätter. Intervju med den egyptiske socialisten El-Hamalawy om situationen i Egypten inför de pågående valen, december 2011.

Egyptens revolution – ett år senare, av Per Björklund. En bra sammanfattning om utvecklingen i Egypten fram till slutet av januari i år.

Strejkvåg längs Nilen, av Raoul Rigault. Kampen fortsätter i Egypten (november 2012).

Ställd inför folkliga protester kastar armén ut Mursi. Intervju med Gilbert Achcar från 4 och 5 juli 2013 om de pågående massdemonstrationerna i Egypten och störtandet av president Mursi.

”Se upp för armén”: och om vi skulle sluta att behandla egyptierna som idioter?, av Julien Salingue. Artikel från 10/7 2013 om de pågående folkliga protesterna mot och avsättandet av president Mursi, och hur man ska bedöma arméns roll i detta.

Brev till egyptiska revolutionärer. Brev som vänsterorganisationen "Revolutionära Socialister" skickade till sina anhängare den 19 augusti 2013, angående den aktuella situationen i Egypten efter militärens agerande.

Folket vill – men har de någon chans? Intervju med Gilbert Achcar från februari 2014,  framförallt angående  utvecklingen i Egypten. Intervjun gjordes innan den senaste vågen av arresteringar och dödsstraff. 

Om Egypten, av Tariq Ali. Artikel från 30 maj 2014 om utvecklingen i Egypten under de senaste månaderna.

Dokument: Uttalande av Revolutionära socialister i Egypten. Februari 2011.

Dokument: Deklaration från ”25 januarirevolutionens Arbetarkoalition”. Deklaration från ett förbund av olika arbetargrupper i Egypten. Från 25 februari 2011.

Dokument: Om att förolämpa muslimer. Uttalande från revolutionära socialister i Egypten angående den senaste tidens (2012) våldsamma demonstrationer i arabvärlden mot en antimuslimsk film.

Dokument: Oberoende arbetarfederation fördömer presidentens konstitutionsförslag. Uttalande från Egyptiska oberoende fackföreningsfederationen om president Mursis konstitutionsförslag [november 2012], som givit upphov till våldsamma demonstrationer.

Dokument: Uttalande om massakern i Kairo från Egyptens Revolutionära socialister.  Revolutionärer i Egypten om de pågående (augusti 2013) massakrerna i Egypten.