Jihadism

Texter om jihadism (al-Qaida, ISIS, etc)

Andra akten för Al-Qaida: Varför kriget mot terrorn spårade ur, av Patrick Cockburn. Artikelserie om terrorismen i främst Mellanöstern.

Jihadister i Syrien. Artikelsamling sammanställd av Martin F. 

ISIS vs. Shiamiliserna. Irak på randen av ett obarmhärtigt religiöst krig, av Patrick Cockburn. Den kände Mellanöstern-specialisten (medarbetare i brittiska dagstidningen The Independent) analyserar situationen efter ISIS spektakulära framgångar sedan mitten av juni.

Hur Isis blev den ångvält det är idag, av Patrick Cockburn. Den kände Mellanöstern-korrespondenten analyserar Islamiska Statens spektakulära framgångar och dess orsaker under innevarande år, 2014. Artikeln är ett kapitel ur hans senaste bok.

Isis befäster sin ställning, av Patrick Cockburn. Artikel om orsakerna till Islamiska statens framgångar och motståndarnas oförmåga att stå emot. En beklämmande historia om USA:s fatala roll, utbredd korruption, religiös sekterism...

Islamiska statens framväxt, av Patrick Cockburn. Cockburn, som är specialist på Mellanöstern, (särskilt) Irak, har kommit ut med en bok om Islamiska Staten. Här resonerar han kring detta fenomen och hur många tidigare missbedömde IS/ISIS.

ISIS och kontrarevolutionen: på väg mot en marxistisk analys, av Anne Alexander. Artikel från januari 2015 som analyserar ISIS' och den religiösa sekterismens framväxt i Irak och Syrien under de senaste 10-15 åren.

Uttalande från syriska, irakiska och libanesiska intellektuella mot det religiösa tyranniet. Uttalande om de senaste månadernas utveckling [2014] i Syrien och Irak, med ISIS' segrar fr a i Irak.

De flesta arabstaterna har samma ideologi som Isis, av Brian Whitaker. Vilket ansvar har egentligen de arabiska regimerna - direkt eller indirekt - för uppkomsten av jihadistiska rörelser? Författaren menar att synen på islam spelar en stor roll här.

Loretta Napoleoni om Islamiska Staten, av Martin Fahlgren. Loretta Napoleoni anses vara en stor auktoritet på islamistisk terrorism. Hennes nyutkomna bok om Islamiska Staten har fått stor publicitet. Här får hon själv komma till tals.

Attentaten i Paris: IS har nått sin begränsning, av Olivier Roy. I denna tänkvärda artikel drivs tesen att ingen av regeringarna eller de övriga aktörer i Mellanöstern egentligen är intresserad av att på allvar ta itu med IS. De bevakar bara sina egna intressen.

Attackerna i Paris den 13 november: Islamiska statens terror, undantagstillståndet i Frankrike, våra skyldigheter, av Francois Sabado och Pierre Rousset. Artikel om utvecklingen i Frankrike efter attacken i Paris 13 november, hur kampen mot IS ska gå vidare, och vänsterns uppgifter.

Hur den korruption som Panamapapperen avslöjar öppnade dörren för Isis och al-Qaida, av Patrick Cockburn. Lokala eliter som döljer sin stulna rikedom i finansiella centra utomlands förstör sin egen trovärdighet och makt.

Islamiska statens historia , av Walead Farwana. Artikel från augusti 2014.

Kort historia om ISIS, av Adam Hanieh. Artikel från december 2015.

Religiös fundamentalism i muslimska länder, av Farooq Tariq. Talibanernas nya maktövertagande i Afghanistan föranleder Marxistarkivet att ta en närmare titt på islamistisk fundamentalism. Denna artikel tar ett övergripande grepp på frågan.

Terrorismens vansinne och kapitalismens förfall, av Alan Woods. Artikeln skrevs med anledning av terrorattentaten i London och Manchester i juni 2017.

Vänsterpress om Islamiska staten – september 2014. Islamiska statens (IS) framgångar i Irak och Syrien har skakat om en hel värld.

Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – september 2014. Artiklar från 10/9-18/9. De flesta texterna handlar om olika aspekter på IS, en mer allmänt om Mellanöstern.

Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – sept/okt 2014. Artiklarna är från 23/9 - 3/10.

Vänsterpress om Islamiska staten, Irak och Syrien – oktober 2014. Artiklar fram till 11/10.

Vänsterpress om Islamiska staten, Turkiet och kurderna – oktober 2014. Denna artikelsamling handlar till stor del om kampen om den kurdiska staden Kobane i norra Syrien och i synnerhet Turkiets skamliga roll i detta drama.

Vänsterpress om Islamiska staten och kampen om Kobane – oktober 2014. Striderna om staden Kobane har nu pågått i över en månad och det ser ut som om de kan fortsätta ett bra tag till.