Afghanistan

Texter om utvecklingen i Afghanistan.

Afghanistan – Revolution och kontrarevolution, av Fred Halliday. Bakgrunden till upproret mot den prosovjetiska regeringen i Kabul (började 1978). Detta krig fick långtgående konsekvenser. Det var t ex här som al-Qaida föddes.

Sovjetunionens uttåg ur Afghanistan, av Salah Jaber.

Debatt: Vilken roll spelar den nationella frågan idag? Ur tidskriften Kommentar, mot bakgrund av den vietnamesiska invasionen av Kampuchea och Sovjets krig i Afghanistan (från 1980).

Afghanistan - mellan hammaren och städet, av Tariq Ali. Ett utdrag ur boken Fundamentalisternas kamp (2002). Om kriget som som blev till "Sovjets Vietnam".

Krigsfiaskot på imperiernas kyrkogård, av Mats Parner. Om det aktuella (2010) Afghanistankriget. 

Obamas strategi för att lämna Afghanistan, av Alex Callinicos. Om mordet på bin Laden och dess plats i USA:s strategi.

Ett blodigt krig i Afghanistan, tusentals liv förlorade. Vad har vi vunnit?. Artikel från Socialist Worker med anledning av bin Ladens död.

Afghanistan – ännu ett misslyckande!, av Freddy de Pauw. Vid årsskiftet (2014) ska USA och NATO lämna Afghanistan. Den 13-åriga operationen avslutas, utan att ha uppnått det man till en början utlovade. Vad är att vänta nu?

Afghanistan: slutet på ockupationen, av Nancy Lindisfarne och Jonathan Neale. Artikel (augusti 2021) från Links, international journal of socialism, som ger en fyllig bakgrund till de senaste händelserna i Afghanistan. Författarna är två erfarna Afghanistankännare.

Marionetter som har skapats av en utländsk ockupation rasar samman när ockupationen upphör, av Gilbert Achcar. Artikel om talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021. Tidigare publicerad i Internationalen.

USA förlorade i Afghanistan. Men USA-imperialismen försvinner inte, av Gilbert Achcar. Artikel från september 2021. Talibanerna besegrade USA, men det innebär inte att USA-imperialismen tänker backa från sitt globala herravälde och att eran av krigföring är över, varnar Achcar.

Fiasko i Afghanistan, av Tariq Ali. Artikel ur Sidecar, 16 augusti 2021. Ali kommenterar USA:s nederlag, och citerar bl a ur en rapport som inte varit så omskriven i Sverige, "Afghanistanpappren".


Vänsterpress om Afghanistan – augusti 2021. När talibanerna startade sin slutgiltiga offensiv tog det mindre än 2 veckor för dem att störta den gamla regimen. Varför? Och vilka lärdomar kan man dra av detta?

Vänsterpress om Afghanistan – september 2021. De utländska trupperna har nu lämnat Afghanistan, men en mängd problem återstår: flyktingfrågan och givetvis försörjningen och säkerheten för den afghanska befolkningen, kvinnornas situation ...

Vänsterpress om Afghanistan – mitten av september 2021. Talibanväldet konsolideras, men Afghanistan står inför en mängd problem, bl a hotar massvält.

Underkategorier