Artiklar om fascism/nazism

Artiklar om fascism/nazism

Kampen mot fascismen. Rapport som Clara Zetkin höll i Kominterns exekutivkommitté 1923 om den framväxande fascismen, vid den tiden framförallt i Italien.

Fascismen (1923), av Clara Zetkin. Zetkin var en konsekvent förespråkare för enhetsfronttaktik när det gällde kampen mot fascismen.

Clara Zetkin och kampen mot fascismen, av Mike Taber och John Riddell. Den tyska kommunisten Clara Zetkin insåg tidigt den fascistiska faran och vad som måste göras för att sätta stopp för denna. Tyvärr så fick hon inte tillräckligt gehör för sina idéer.

Om fascismen, av August Thalheimer. En "klassisk" text (från 1928) om fascismens natur.

Fascismens masspsykologi: Ideologin som materiellt våld, av Wilhelm Reich. Utdrag (1:a kapitlet) ur Reischs viktiga bok "Fascismens masspsykologi".

Fascismen — den förvildade småborgarens revolt, av Ture Nerman. Ture Nerman varnade tidigt för nazistiska faran och kritiserade under 2:a världskriget skarpt Sveriges eftergiftspolitik gentemot Nazityskland bl a genom antinazistiska tidningen Trots allt!

Om Ture Nermans Brandtal mot nazismen. Ture Nerman förde en enveten anti-nazistisk kamp i tal och skrift. Här presenteras en samling med sådana texter av honom. Innehåller bokens förord och 2 recensioner.

Hur Hitler kom till makten, av Kenth-Åke Andersson. Ur Mullvaden -73.

Debatt: Kampen mot nazismen i Tyskland. Bo Gustafsson försökte 1975, i SKP:s tidskrift Marxistiskt Forum, dra lärdomar av kampen mot nazismen i Tyskland och särskilt då det tyska kommunistpartiets politik.

Fascismen och arbetarklassen, av Nicos Poulantzas. Utdrag ur författarens arbete "Fascism & diktatur", som behandlar relationerna mellan arbetarklassen (och dess organisationer) och fascismen utifrån exemplet Tyskland. 

30-talets Frankrike och Europa: Revolution och fascism, av Jonas Brännberg. Artikel ur Offensiv om folkfronten i Frankrike 1936.

Om fascismen och nazismen i Italien, Tyskland, England och Norden. Artiklar om fascismen/nazismen av Anders Hagström.

Den nya fascismen i Europa – så ska den bekämpas, av Paul Clarke. Vad har de högerextrema partierna i Europa gemensamt och vad skiljer dem åt? Vilka är fascister och vilka är det inte? Hur kan man besegra denna höger?

Fascismen – ideologi eller destillerad imperialism?, av Peter Larsson.

Att förstå fascismen för att bekämpa den, av Manuel Kellner.  Artikel från 2000 om vad fascism/nazism är för socialt fenomen, hur situationen är idag och hur lärdomarna från 1930-talet lär oss om hur den bäst bekämpas.

John-Stuart Mill och massmördaren. Anders Behring Brevik, fascismen och den liberala traditionen, av David Brolin. Vad kan Breivik, liberalismen och fascismen ha gemensamt?

Fascism och storfinans, av Daniel Guérin. Artikeln, publicerad 1938, är ett utdrag ur en klassisk bok om fascismen.

Fascism och socialism, av Daniel Guérin. Artikeln från 1945 skrevs egentligen som förord till nyutgåva av författarens klassiska arbete om fascismen och dess knytning till storfinansen.

Marxister inför Förintelsen, av Norman Geras. Kritisk granskning av Mandels analys av Shoah, den "Slutgiltiga lösningen" av judefrågan, nazisternas folkmord på judar under Andra världskriget.

Om Enzo Traverso - Förintelsen i marxistiskt perspektiv, av David Brolin. Om Traversos essäsamling "Auschwitz, Marx och nittonhundratalet" som handlar om Förintelsen.

Vägvisare till mörka källor – Ivar Hjertén och tvisterna om fascismen som samhällsfenomen, av David Brolin. Om fascismens natur och dagens fascismforskning.

Noteringar under läsningen av Enzo Traversos ”Marxisterna och judefrågan”, av Ernest Mandel. Artikel från 1990.

Fascism - Vad är det egentligen och vad är det inte?, av Martin Fahlgren. Föredrag från juni 2013. Innehåller även en hel del kritik mot Henrik Arnstads syn på fascism.

Föredrag om högerextremism och fascism, av Martin Fahlgren. Ett tal som hölls 12 september 2013. Tar upp såväl gårdagens som dagens fascism, aktualiserad av det nynazistiska grekiska Gyllene grynings mord på en anti-fascist häromdagen m m. 

Fascism, populism och konservatism, av Pips Patroons. Vilka är likheterna mellan fascism, populism och "vanlig" konservatism, och skillnaderna? Varför är det viktigt att skilja mellan dem? Det diskuteras i denna artikel.

Vit nationalism är ett internationellt hot, av Patrick Strickland. Artikel som skrevs efter dödsskjutningarna i en moské i Nya Zeeland i mars 2019. En förkortad version av artikeln är tidigare publicerad i Internationalen.

Inga nazister i Göteborg! september 2017. Den 30 september demonstrerar nazister på Göteborgs gator. De kommer att mötas av en massiv motdemonstration. Om detta och om kampen mot högerextremism mer principiellt.

SD skriver socialdemokratins historia. SD har släppt en "dokumentärfilm" som gör gällande att socialdemokraterna i själva verket var en slags föregångare som inspirerade nazismen. Att detta är minst sagt kontroversiellt är uppenbart.

Pacifismen och kriget. George Orwell, som var en mycket engagerad motståndare till fascismen, skrev 1942 en mycket kritisk artikel om pacifismen, som han menade spelade fascisterna i händerna under det pågående kriget.

Den globala postfascismen och kriget i Ukraina, av Ilja Budrajtskis och Enzo Traverso. Samtal mellan den ryske socialisten Ilja Budrajtskis och historikern Enzo Traverso om postfascismens globala uppsving, Putins Ryssland och kriget i Ukraina. Första delen i serien "Ovanlig fascism" på Posle.

Ryssland visar hur fascistiska idéer kan segra i ett uppsplittrat samhälle, av Balthazar de Robiano, Jon Tell. Artikel ur Jacobin, där författarna argumenterar att fascismen idag inte måste uppstå på exakt samma sätt som den har gjort historiskt.

Vad är nazism? Inledningen till Christer Bergströms bok Därför är Sverigedemokraterna ett nazistiskt parti.