Vladimir Iljitj Lenin

1870-1924

Som en av ledarna för den ryska revolutionen är V I Lenin en av den socialstiska rörelsens förgrundsfigurer. Både hans borgerliga motståndare och hans stalinsitiska "anhängare" har under årens lopp både misstolkat och ljugit om vad hans teorier säger. Vi ser det därför som mycket viktigt att publicera hans skrifter och böcker så att alla själva kan bilda sig en uppfattning om leninismen.

Verk i tidsordning
Verk i bokstavsordning

Samlingar:

Lenins kamp mot ekonomisterna.
Förord till boken Lenins kamp mot ekonomiskterna (se ovan)

Lenin och Kautsky – en bibliografi. Fram till 1:a världskriget så ansåg Lenin att Kautsky var en stor marxist. Men därefter gick de skilda vägar. Bibliografin sammanställd av Martin Fahlgren.

Den proletära revolutionen i Ryssland av N Lenin och Leo Trotskij. En klassisk dokumentsamling från 1918. Sammanställd och kommenterad av den amerikanske kommunisten Louis C. Fraina.

Trotskij och Lenin om Kronstadt 1921. En samling texter av Lenin ochTrotskij angående revolten i flottbasen Kronstadt 1921. Med inledning av Pierre Frank.

Lenins kamp mot stalinismen. Texter av Lenin och Trotskij. Huvuddelen av denna bok består av en artikel av Trotskij som skisserar Lenins kamp mot stalinismen och den ökande byråkratiseringen av bolsjevikpartiet och den sovjetiska statsapparaten. Tillsammans med den finns dokument som stöder hans artikel. Dessutom finns ett antal andra dokument av Lenin och Trotskij, hela eller delar, för att runda av bilden av Lenins kamp under det sista året av sitt politiska liv.
Lenins "testamente ".

Filosofiska arbeten.
Lenin om studentrörelsen.
Lenin om parlamentariska val.
Lenin om kvinnans frigörelse. En samling Lenin-texter om kvinnofrågan. Inledning av Krupskaja (Lenins hustru) + utdrag ur Clara Zetkins "Minnen av Lenin".
Lenin om individuell terrorism vs masskamp.


Böcker om Lenin:

Lenins leninism, av Marcel Liebman. Kanske den bästa Lenin-biografi som skrivits. Nu fullständigt översatt. Till denna utgåva har vi också redigerat om notförteckningen och ändrat textfont.

Lenin och det revolutionära partiet, av Paul Le Blanc. Denna bok tillhör det absolut bästa som skrivits om Lenin och hans partiuppfattning.

Lenins sista strid, av M Lewin.

Om fredsförhandlingarna i Brest-Litovsk. Utdrag ur Louis Fischers Lenin-biografi.

Lenins tankevärld, av Georg Lukács. En riktig klassiker. Första upplagan 1924. Nyutgåva 1967.

Lenins partiuppfattning: Från grupper till parti, 1895-1912. Denna läsvärda bok har sitt ursprung i den italienska vänsterorganisationen Avanguardia Operaia och den översattes och publicerades på svenska av Förbundet Kommunist.

Den unge Lenin, av Leo Trotskij. Den första delen av den Lenin-biografi som Trotskij avsåg att skriva (men som aldrig fullbordades).

Lenin, av Nadezjda Krupskaja. Lenins hustru minns.

Lenins Ungdom, av Isaac Deutscher.

Minnen av Lenin, av Clara Zetkin. Bok från 1925 där Zetkin berättar om sina möten med Lenin. Behandlar bl a kvinnofrågan och upproret i Tyskland 1920.

Lenin – en biografi, av David Shub. Den första större Lenin-biografin översatt till svenska (utgiven 1949). Författaren är mensjevik och kritisk till Lenin och ryska revolutionen.

David Shubs ”Lenin – en biografi”, av Max Shachtman. Kritisk recension av Lenin-biografin, vars författare David Shub är mensjevik.

Debatt om Shubs Leninbiografi. Shub svarar på Shachtmans kritiska recension av hans biografi, (se ovan) och Shachtman genmäler.

Lenins tänkande, av Henri Lefebvre. Med en längre introduktion om Lefebvres politiska liv och verk. 

Vad Lenin verkligen sagt, av E Fischer och Franz Marek. Bra introduktion till Lenins tänkande.

Lenin i Zürich, av Alexander Solzjenitsyn. Med tanke på att Solzjenitsyn var mycket kritisk till ryska revolutionen, så är givetvis detta porträtt av Lenin strax före revolutionen högst kontroversiellt.

Recensioner och debatt om Solzjenitsyns Lenin i Zürich.

Artiklar om Lenin:

Vladimir Iljitj Lenin, av Maxim Gorkij.

Lenin och Rosa Luxemburg, av Max Shachtman.

Lenin, Rosa Luxemburg och det revolutionära partiet. Kring 1905 kritiserade Rosa Luxemburg Lenins syn på partiet. I denna artikel studerar den amerikanske marxisten/historikern Paul Le Blanc närmare kritiken och dess relevans.

Om Lenins partiuppfattning och byråkratiseringen, av E Mandel. Inledning till Paul Le Blancs bok "Lenin and the Revolutionary Party".

Om leninismen, av Ernest Mandel. Behandlar Lenins partiteori.

Lenin, Trotskij och partiet, av Norman Geras. Ur FI 3/80.

Om Lenins testamente, av L Trotskij.

Kfml(r), Lenin och "Vad bör göras?", av Martin Fahlgren. Om Lenins syn på partiet, det socialistiska medvetandet m m.

Den verklige Lenin, av P å Westerlund. Vad stod egentligen Lenin för? Var stalinismen bara den naturliga följden av leninismen? Sådana frågor ställs och besvaras utförligt i denna skrift.

Lenin, Stalin och Trotskij i svenska uppslagsverk. En historisk tillbakablick - här redovisas vad vanliga svenska uppslagsverk, från Nordisk familjebok (20-talet) till Nationalencyklopedin (90-talet), skrev om de tre bolsjevikledarna.

Om organisationsfrågan hos Lenin och Luxemburg, av Daniel Bensaid. Artikelsamling från 1970.

Svenska kommunisterna och ”Lenins testamente”. På senhösten 1956, efter det sovjetiska KP:s 20:e kongress, informerade tidningen "Ny Dag" sina läsare om detta tidigare hemlighållna dokument.

Den ”okände” Lenin, av Stefan Lindgren. Efter Sovjetunionens sammanbrott har det varit på modet att hävda att Lenin var en mycket blodbesudlad diktator. Man brukar då hänvisa till tidigare opublicerade dokument. Här synas exempel på detta.

Monopol och socialism i Lenins imperialismanalys, av Anders Molander. En kritisk diskussion om Lenins imperialismteori.

Hur Lenin studerade Marx, av Nadezjda Krupskaja (Lenins livskamrat).

Britterna planerade attentat mot Lenin. Nya uppgifter om brittisk inblandning i mordförsök.

Lenins teori om staten. Utdrag ur E H Carrs stora arbete om Ryska revolutionen 1917-1923.

Lenin och ”arbetararistokratin”, av Eric Hobsbawm. Den engelske marxistiska historikern analyserar bakgrunden till begreppet "arbetararistokrati" och hur Lenin använde det. Artikel från 1970, ur Monthly Review.

Leninismen är inte förverkligad, av Paul Le Blanc. Artikel som diskuterar begreppet "demokratisk leninism" och partibygget.

Lenin, bolsjevikpartiet – ödet för en formulering: Från ”Demokratisk centralism” till ”Demokratisk centralism, av Lars T Lih. Artikel som diskuterar begreppet "demokratrisk centralism" och hur det betraktades av Lenin och inom bolsjevikpartiet.

Kautsky och Lenin, av Lars T Lih. Ur Lihs bok, "Lenin Rediscovered", kapitel 1, de avsnitt där Lih visar hur mycket Kautskys teorier betydde för Lenins organisationsuppfattning.

Lenin och vi: Till det förgångna, tillbaka till framtiden, av Paul Le Blanc Artikel från 2011 om den leninistiska partiuppfattningen och dess tillämplighet idag. Diskuterar främst Lars Lihs bok om Lenins partibegrepp, se ovan.

Mytbildningen kring Lenins “partiuppfattning” eller vad de gjorde med "Vad bör göras?", av Hal Draper. Intressant (och viktig) artikel.

Lenin och filosofin, av Louis ALthusser. Anförande som författaren höll inför Franska filosofiska föreningen 24 februari 1968. 

Demokratisk centralism – den demokratiska aspekten, av Marcel Liebman, Artikel om hur 1905 års ryska revolution påverkade Lenins partiuppfattning och syn på revolutionen och arbetarklassen.