Skriv ut

USA mot Al-Arian

USA mot Al-Arian / USA vs Al-Arian (2007). Regi: Line Halvorsen. Manuskript: Line Halvorsen. Producent: Jon Dalchow. Dokumentär. (med familjen Sami och Nahla Al-Arian och barnen) Produktion: Dalchows verden (Norge). Färg. Språk engelska, arabiska, svensk text. 99 min. DVD.

“Amerikanska myndigheter vill skrämma muslimerna till tystnad” säger Laila Al-Arian om filmen om hennes far. Och Line Halvorsens senaste film presenteras också vid premiären i Norge med devisen “Inga bevis, inget brott. Efter 11 september spelar det ingen roll”. Filmen som är en dokumentär följer familjen till den palestinsk-amerikanske professorn Sami Al-Arian, som fänglades och blev utsatt för en uppmärksammad rättegång.

Övervakad i tio år.

“Pappa är en politisk fånge, som straffas för vad han säger och vad han tror på” menar dottern. I februari 2003 blev hennes far Sami häktad och anklagad för att stödja den palestinska organisationen Palestinas islamska jihad (Harakat al-Islami fi Filastin) vars mål ska vara att döda israeler. Organisationen har stått på USA:s terrorlista sedan 1995.

Först efter två och ett halvt år efter häktningen inleddes rättegången mot honom, som sedan varade i sex månader. Juryn fann Sami Al-Arian icke skyldig på varje åtalspunkt. En av jurymedlemmarna sa till den amerikanska pressen efter rättegången att det fattades bevis mot den tidigare professorn. Men likaväl sitter Al-Arian fortfarande fängslad. Han har hungerstrejkat i 30 dagar i protest mot att hans fängslande har förlängts med ytterligare 18 månader.

Vi är här för att berätta vad som har hänt vår far” säger dottern Laila om familjen som kommit till Norge för premiären. Själv är hon utrikesjournalist på vänstertidningen The Nation där hon skriver om kriget i Irak. Fick hon bestämma skulle hon gärna jobba på plats men så länge fadern är fängslad förblir hon i USA. För familjen är ingalunda opåverkad av anklagelserna mot fadern. Det kom fram i samband med rättegången att familjen hade övervakats i mer än tio år. Laila och syskonen fick veta att FBI hade bandupptagningar av alla möjliga samtal under deras barndom.

Inget lyckligt slut.

Regissören Line Halvorsen har följt familjen Al-Arian i ett och ett halvt år. “Då juryn inte hittade några fällande bevis räknade jag med att det skulle bli ett lyckligt slut. Men det blev det inte” säger hon. Dottern Laila menar att saken inte enbart rör sig om en anklagelse mot en enskild person. Det handlar om konflikten Israel / Palestina och de amerikanska myndigheternas hållning i frågan. Det är vad rättegången mot fadern i verkligheten är. Åklagaren hade kallat in 21 israeler som vittnen. Försvaret var däremot inte tillåtet att nämna palestinierna eller ockupationen med ett enda ord. För Sami Al-Arian har, sedan den första palestinska intifadan i slutet på 1980-talet, varit en skarp kritiker av USA:s politik gentemot palestinierna. “Kritikerna av rättegången mot Al-Arian menar att det är som att försöka lösa konflikten i Mellanöstern i en amerikansk domstol” säger hon.

Faderns försvarare har också hårdnackat hävdat att frågan som ställdes till åtal var Al-Arians yttranderätt, att säga vad han anser om de amerikanska myndigheternas uppträdande i konflikten mellan Israel och palestinierna. Laila Al-Arian lägger till att det har blivit allt svårare att vara frispråkig muslim de senaste åren. “Filmen visar hur det är att vara muslim i USA efter den 11 september. Vi hoppas att fler amerikaner kommer att öppna ögonen för vad som håller på att ske med de medborgerliga fri- och rättigheterna. Allt kan slå tillbaka på fler än oss muslimer” säger hon.

Stöd från oväntat håll.

Hon förklarar att fadern alltid har varit en förespråkare för lika rätt och för en rättfärdig lösning på konflikten Israel / Palestina. Fadern Sami är troende muslim och imam i den lokala församlingen. Han har startat tankesmedjan World and Islam Studies Enterprise (WISE) och Islamic Comitee for Palestine (ICP), som arbetar för palestiniernas rättigheter och för att öka kunskapen om deras situation. “Han har undervisat muslimerna om rättigheterna de har och han har uppmanat dem att verka politiskt; Det skrämde många, som helst hade sett att muslimer höll sig ut på kanten” säger dottern.

Likväl är det inte USA:s muslimer som ställt sig på barrikaderna för familjen Al-Arian. Det har varit de progressiva kristna som har varit förkämparna för lika rättigheter åt alla. “Det överraskade oss att se varifrån stödet kom. Jag tror att det är för att så många muslimer är rädda för att öppet kritisera myndigheterna” säger Laila Al-Arian.

1996 skrev president Bill Clinton under en antiterrorlag i USA som gjorde det möjligt att använda hemliga bevis för att fängsla och utvisa utländska medborgare. Och efter attacken mot World Center tornen den 11 september 2001 utvidgades den möjligheten än mer med tillkomsten av lagen Patriot Act. Laila Al-Arian menar att de flesta muslimer i USA väljer att ligga lågt.

“Att pappa blev häktad och fick genomgå det han gjorde är en varnagel för andra att det inte lönar sig att säga sin mening” säger hon. “Nu hungerstrejker han i 30 dagar. Han har förflyttats till ett annat fängelse för att sjuksystrar ska kunna hålla ett öga på honom. Han kollapsade förra onsdagen i sin cell men han fortsätter hungerstrejken. Hundraden i USA har inlett en fasta för att visa sin solidaritet” säger dottern Laila Al-Arian.

Katrine Ree Holmöy.

På den svenska Filmdelta webbplatsen beskrivs USA vs Al-Arian så här. “Filmen följer den muslimska familjen Al-Arian och deras desperata kamp för att rentvå sig från terroranklagelser igångsatt av amerikanska myndigheter. I februari 2003 blev universitetsprofessorn och palestinske aktivisten Sami Al-Arian arresterad i Tampa, Florida, anklagad för att ha stöttat en palestinsk terrororganisation. I två och ett halvt år satt han fängslad på isolering i väntan på rättegång. Filmen följer Sami, hans hustru Nahla och deras fem barn på nära håll genom den sex månader långa rättegången och en tid därefter. Filmen tar upp teman som yttrandefrihet, främlingsfientlighet och rätten till en rättvis rättegång.”

Klassekampen (Oslo) den 20 februari 2007. Översättning & tillägg Per-Erik Wentus. Se även <http://en.wikipedia.org/wiki/Sami_Al-Arian> eller liknande sidor.