Gilbert Achcar

1951-

Barbariernas kamp – 11 september och den nya världsordningen, av Gilbert Achcar. Om USA, arabvärlden och den islamiska fundamentalismen.

Elva teser om den uppvaknande islamistiska fundamentalismen. Artikel från 1981 om den då nyligen återuppvaknande islamistiskt fundamentalistiska rörelsen. I högsta grad aktuell än idag.

Marxister och religionen – igår och idag. Artikel från 2004 om marxisters förhållningssätt till religion, främst i förhållande till islam.

Libanon och krisen i Mellanöstern. Intervju med Gilbert Achcar, libanesisk-fransk socialist om läget i Libanon i början av 2007.

Araberna och förintelsen – intervju om en ny bok. Intervju [2010]med Gilbert Achcar om antisemitismen i den arabiska världen.

Israels propagandakrig – Skyll på stormuftin av Jerusalem, av Gilbert Achcar. Israel och Palestinafrågan.

Intervju med Gilbert Achcar om utvecklingen i Egypten. Intervjun är från slutet av januari 2011.

Endast folkrörelsen kan ge Egypten demokrati, intervju med Gilbert Achcar (från februari 2011). Handlar bl a om militärens roll i Egypten.

Revolutionära förhoppningar och förändringar över hela ”arabvärlden”. Intervju med Gilbert Achar från 4 mars [2011], där han försöker analysera den möjliga fortsatta utvecklingen av omvälvningarna i arabvärlden.

Vad händer i Libyen? Intervju från 19 mars 2011 med G Achcar, om hans syn på utvecklingen i Libyen och inte minst frågan om FN-resolutionen om en "flygförbudszon".

Libyen – en befogad och nödvändig diskussion ur ett anti-imperialistiskt perspektiv, av Gilbert Achcar, som försvarar sin ståndpunkt om stöd till en flygförbudszon över Libyen i intervjun ovan.

Det libyska upproret mellan Gaddafis hammare, NATO:s städ och vänsterns förvirring: resultat och framtidsutsikter. Ytterligare en diskussionsartikel om upproret i Libyen, flygförbudszonen, imperialismens planer, etc.

Nato:s ”konspiration” mot den libyska revolutionen. Artikel (skriven före Tripolis fall och den senaste utvecklingen) där Achcar diskuterar västmakternas planer för Libyen.

Revolutionen har bara börjat. Intervju från 24/8 - 11 om utvecklingen för den "arabiska våren".

Folkligt uppror och imperialismens planer. Intervju från slutet av augusti 2011.

Efter Gaddafi. Uppföljande frågor (från 4/9 2011) till intervjun ovan och diskussion om vad utvecklingen kan tänkas bli i Libyen efter Gaddafi.

”Händelserna är huvudsakligen en källa till hopp”.  Intervju med G Achcar om upproren i arabvärlden. Från 13/9 2011.

Syrien: militarisering, militär intervention och bristen på strategi. Artikel från 18/11 2011 som diskuterar en eventuell militär intervention i Syrien, och hur vänstern bör förhålla sig till den.

Bouazizis gnista – inledningen på en lång revolutionär process. Tal vid ettårsminnet av inledningen av den tunisiska revolutionen, 18 december 2011.

De arabiska revolutionerna ett år efteråt, av Gilbert Achcar. Intervju från december 2011 där Achcar diskuterar det senaste årets revolter i arabvärlden, och hur framtiden kan tänkas bli.

Frihet att kritisera religionen är en av yttrandefrihetens prövostenar. Intervju  från 2012 angående de våldsamma protesterna mot en muslimfientlig video som spridits på Internet.

”Hela regionen kokar”. Intervju från december 2012 där Achcar diskuterar kring utvecklingen av "den arabiska våren".

”Bygga ett folkligt motståndsnät kring ett program för demokrati”. Intervju om Syrien från augusti 2012.

"Syriens blodiga inbördeskrig".  Intervju med Achcar från 15 april 2013 om upproret i Syrien.

”Folket vill”. Intervju från 15 april 2013 med Achcar om hans kommande bok om upproren i arabvärlden.

Ställd inför folkliga protester kastar armén ut Mursi. Intervju från 4 och 5 juli 2013 om massdemonstrationerna i Egypten och störtandet av president Mursi.

Kan folket få vad de vill? Intervju från augusti 2013 om den senaste utvecklingen i Egypten, Syrien och Libyen.

Det syriska upproret mot kontrarevolutionerna. Intervju från 7/10 2013. Delar av intervjun publicerad i Internationalen. Här är hela intervjun.

Revolutionens låga brinner fortfarande. Intervju från januari 2014, där Achcar diskuterar den senaste utvecklingen av den arabiska revolutionen.

Vad finns kvar av den arabiska våren? Artikel ur bilagan "L’Orient Littéraire" i den libanesiska tidningen L'Orient le Jour. Från februari 2014.

Folket vill – men har de någon chans? Intervju från februari 2014 som framförallt berör utvecklingen i Egypten.

Från Tahrir till ISIS - vad händer med den arabiska revolutionen? Möte med G Achcar i Göteborg 1/9 2014.

Vad orsakade morden? Intervju med Achcar om bakgrund och orsak till massakrerna på Charlie Hebdos kontor och det judiska snabbköpet i Paris i januari 2015.


Om G Achcar:

Achcar om Libyen och Syrien, av Michael McGehee. Achcar anses vara en stor auktoritet när det gäller arabvärlden. Men alla gillar inte hans ståndpunkter, vilket denna kritiska artikel är ett exempel på.

Folket vill: En radikal analys av upproren i arabvärlden, av Sam Dathi. En läsvärd recension av Gilbert Achars omskrivna bok "!The People Want: A Radical Exploration of the Arab Uprising", Recensenten är positiv till boken, men även kritisk på en del punkter.